OGLASIO SE USKOK: Reakcije na uhićenje HDZ-ovog župana Dekanića

Nižu se reakcije na novu akciju USKOK-a i policije u kojoj su uhićeni vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, trojica policajaca te još dvije osobe zbog navodnih nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne.

Izvor: Media servis

Uoči prošlog Uskrsa Dekanić je tvrdio da je u nesreći sudjelovao kao suvozač, što je evidentirano i u policijskom izvješću, no mediji su prenosili tvrdnje svjedoka da je nesreću izazvao vozeći službeni automobil.
USKOK je izvijestio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Iz Grada Vukovara su u priopćenju naveli kako je Dekanić nanio ogromnu štetu ugledu Vukovarsko-srijemske županije, ali i PU vukovarsko-srijemske.

Nadaju se kako će postupiti savjesno te dozvoliti građanima da upravljanje županije prepuste osobi koja će raditi na dobrobit cijele županije, dok su iz HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije priopćili da će županijski odbor sukladno statutu stranke pokrenuti stegovni postupak pred časnim sudom županijske organizacije. Na uhićenja stižu brojne reakcije iz Sabora.

HDZ-ov Mario Kapulica rekao je da se Dekanić više puta izjašnjavao da nije vozio taj automobil.

“Sada smo izašli iz sfere medijskog nagađanja. Sada će policija i DORH utvrditi što je prava istina, a kako će se u toj situaciji očitovati župan to je na njemu. Nama je rekao da nije vozio. Svaka situacija je neugodna za stranku kada se nekoga privodi.”

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk i MOST-ov Nikola Grmoja poručuju:

“Najmanji naglasak bi trebao biti na njemu. On je samo još jedan u nizu bahatih HDZ-ovaca s druge razine koji misle da se mogu ponašati prema državi kao da je njihova. Veći fokus bi trebao biti na policajcima koji su očito pomogli u prikrivanju toga što je napravio”, kaže Bauk.

“Ovdje vidimo jedan modus operandi. Oni kada pijani divljaju po cesti i kad zapošljavaju, muljaju. Vidimo da nastoje prikriti svoje marifetluke. U tome im asistira mecena korupcije Andrej Plenković koji je branio Dekanića i uvjeravao nas da je sve tu čisto”, kaže Grmoja.

“Ako se ovo pokaže istina, onda je to dokaz da HDZ onemogućuje neovisan rad policije”, poručila je Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka.

“Nadam se da svi razumiju koliko je to ozbiljno ako mi imamo slučajeve županijskih ili lokalnih moćnika koji mogu utjecati na ishod istraga kao i falsificiranje službenih dokumenata.”

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipo iz Domovinskog pokreta očekuje da ostavku, uz župana Dekanića, podnese i načelnik vinkovačke Policijske uprave.

“Jer mu treba godinu dana da ustanovi tko je vozio auto, a postoje svjedoci koje se pokušalo kupiti i ucijeniti. Jer to je njihov modus operandi. Oni tako rade.”

Uhićenje župana komentirali su i saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin i predsjednik Fokusa Davor Nađi:

“Više sam puta bila ne nekakvoj presici gdje je u tom trenutku stigla vijest o uhićenju nekog HDZ-ovca. Dakle, to da se to meni više puta dogodilo mislim da jasno govori o tome da to nije ništa novo, ništa iznenađujuće”, kaže Kekin.

“Već smo na nizu primjera vidjeli da nismo svi jednaki u ovom društvu, upravo je zbog tog razloga veliki dio Hrvata iselio iz Hrvatske”, kaže Nađi.

Na pitanja o uhićenju župana Dekanića, ravnatelj SOA-e Daniel Markić rekao je kako se to vjerojatno dogodilo dok je on bio na Odboru te kako to vjerojatno znači da institucije rade bez pritiska. Odgovorio je i na pitanje jesu li državne institucije zakazale jer se godinu dana kasni s uhićenjem:” Vjerujem ako je bilo potrebno tim institucijama malo više vremena da riješe slučaj moguće da je trebalo, ali ako je do akcije sada, to znači da je ipak odrađeno.”

Evo što kažu iz USKOK-a

Iz Uskoka su priopćili kako su uhićenja i dokazne radnje rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om na području Vukovarske županije, u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti.

U ovom trenutku, ističu, mogu potvrditi da su među uhićenim osobama i župan jedne županije te više policijskih službenika.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, kažu, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

I iz PNUSKOK-a su potvrdili da je više osoba obuhvaćeno kriminalističkom istragom, čija je realizacija započela rano jutros zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Istragom je, navode, obuhvaćen i nositelj izvršne vlasti na regionalnoj razini te više policijskih službenika.

Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK-ova služba u Osijeku dovest će uhićene osobe pritvorskom nadzorniku te Uskoku podnijeti kaznenu prijavu.