OGLASIO SE PLENKOVIĆ: Evo što kaže o Rimac, predsjedniku Milanoviću, padu BDP-a, “slučaju” Beroš-Zadravec

Obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba, koji je od ove godine u našoj zemlji i spomendan. Sudbina 1869 hrvatskih građana još se ne zna, a traga se za još 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja u studenom 1991.

Izvor: Media servis

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod Zida boli, na Mirogoju, a zatim je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma počela konferencija pod nazivom “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet”. Na konfereniji je sudjelovao i premijer Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Bila je to prilika da premijer komentira brojne aktualnosti koje tijekom tjedna nije komentirao.

Jedna od tih tema je i proširenje istrage protiv Josipe Rimac, nekadašnje državne tajnice, a u čiju je koruptivnu mrežu, kako stvari stoje, bilo upleteno podosta državnih službenika.”Tražio sam od ministra Malenice da pokušamo pribaviti što konkretnije i što pouzdanije informacije, dakle sve ovo što čitate vi, čitam i ja. U svakom slučaju, ono što sam kazao na Vladi, podržavamo rad i USKOK-a i DORH-a i PNUSKOK-a i svih tijela koji se s ovim bave, oni su u potpunosti neovisni u svom djelovanju, želimo da te aktivnosti budu temeljite, ukoliko se utvrdi da je netko bio odgovoran, kao što sam kazao, povlačit ćemo i političke poteze.”

Komentirao je i pressicu predsjednika Milanovića oko puta u Albaniju kad je ovaj, braneći sebe, rekao da to nije isto kao i svojedobni put Plenkovića i ekipe u Finsku na Kongres EPP-a. “Ne znam čime izazvan, umjesto da govori o onome što je meritum pitanja koja mu se postavlja, se bavi nekim drugima, mogu jedino nazvati jako bizarnim.”

O Planu oporavka je rekao…”Ideja je da do 15. listopada imamo osnovne konture tog plana, nakon toga ćemo, u komunikaciji s Europskom komisijom kao i sve druge države, raditi na detaljima i usvajanje tih dokumenata trebalo bi biti početkom iduće godine i mislim da je činjenica da je Hrvatska dobila te 22 milijarde iduće 4 odnosno sedam godina, sjajna poluga za snažan gospodarski oporavak već od iduće godine.”

Rekao je premijer Plenković da s ministrom zdravstva Vilijem Berošem nije razgovarao oko afere s kadroviranjem u KBC-u Sestre Milosrdnice. Podsjetimo, u javnost je puštena snimka telefonskog razgovora ministra Beroša i bivše zamjenice ravnatelja u toj zagrebačkoj bolnici Dijane Zadravec, a javnosti je nepoznato tko je točno taj razgovor snimio i pustio u javnost.”Meni se čini dosta neuobičajenim i bizarnim da se tako nešto snima te izlazi van. Bitno je da se u toj bolnici ponovi natječaj i izabere novo vodstvo. To je jedino što me zanima.”

Uskoro s radom počinje Sabor, a na izvanrednom zasjedanju naći će se Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa.”To će biti prvi zakon koji će novi saziv Sabora usvojiti, očekujem što širi konsenzus o tom tekstu”.

Za pad BDP- a u drugom tromjesečju od 15,1 posto kaže premijer da nije iznenađen.”Sve je ovo očekivano. Imali smo u prvom kvartalu rast, sada najveći pad što je logično kao posljedica zatvaranja. Mi smo postupno otvarali Hrvatsku, trebamo pričekati podatke za treći kvartal, vidjeti četvrti. Važno je da je ovo specifična godina, globalno gledajući”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!