OGLASIO SE EPPO: Evo za što sumnjiče uhićenog Hrvoja Vojkovića

Bivši ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković uhićen je u četvrtak ujutro po nalogu hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja.

Iz Istre, gdje živi, sproveden je u Zagreb gdje će dati svoju izjavu.

O uhićenju se oglasio EPPO, ne navodeći Vojkovićevo ime.

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom istarskom protiv dviju osoba”, objavili su.

Sumnja se da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Kako pak doznaje N1 Hrvoja Vojkovića i njegovog poslovnog partnera, bivšeg bankara i konzultanta iz Varaždina povezuje se sa subvencijskom prijevarom i krivotvorenjem isprava teškima oko 400 tisuća eura.

Navodno su s plantažama tulipana, koje su trebale niknuti u Istri gdje je registrirana jedna od Vojkovićevih firmi, konkurirali za europske novce na tri natječaja.

Natječaje je, kako je potvrdilo Europsko tužiteljstvo, raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije.

Istražitelji u ovim trenucima još uvijek obavljaju pretrage u Vojkovićevom domu te u njegovim poslovnim prostorima u Istri.

Nakon toga trebao bi biti doveden na ispitivanje u sjedište EPPO-a u Zagrebu, zajedno s poslovnim partnerom.

Prema za sada dostupnim informacijama Vojković i njegov poslovni partner uspjeli su proći na jednom od tri natječaja, no na posljednjem na koji su se javili, djelatnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstu i ruralnom razvoju ipak su posumnjali da natječajna dokumentacija nije vjerodostojna.