OGLASILI SE PISMOM: Ruski šahovski velemajstori podržali Ukrajinu

Ruski šahovski velemajstori, ugledni i popularni u tamošnjoj javnosti, pridružili su se osudi invazije na Ukrajinu. Otvorenim pismom pozvali su vlasti na prestanak rata, a među potpisnicima je i aktualni svjetski viceprvak Jan Nepomniači.

Snažan je to simbolički udarac mašineriji Vladimira Putina pošto rukovodeći kadar Saveza čine najbliži suradnici ruskog predsjednika – između ostalih ministri obrane i financija, Seregj Šojgu i Aleksej Kudrin, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov te neki od najmoćnijih oligarha. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Protivimo se vojnoj akciji na teritoriju Ukrajine i pozivamo na hitni prekid vatre i mirno rješavanje sukoba kroz dijalog i diplomatske pregovore. Nepodnošljivo nas boli gledati katastrofu koja se ovih dana događa našim narodima. Uvijek smo se zalagali za Rusiju u pojedinačnim i, s posebnim ponosom, ekipnim natjecanjima. Sigurni smo da šah, kao i sport općenito, treba ujediniti ljude.

Najteži i najprestižniji međunarodni turniri u našoj zemlji održavali su se na najvišoj razini i na vrhuncu pandemije. Šah uči odgovornosti za svoje postupke; svaki korak je bitan, a pogreška može dovesti do fatalne točke bez povratka. I ako se uvijek radilo o sportu, sada su u pitanju životi ljudi, temeljna prava i slobode, ljudsko dostojanstvo, sadašnjost i budućnost naših zemalja.

U ovim tragičnim danima, naše misli su sa svim ljudima koji su uhvaćeni usred ovog strašnog sukoba. Dijelimo bol s našim ukrajinskim kolegama i pozivamo na mir. Ukrajinska šahovska reprezentacija aktualni je europski prvak i jedna od najboljih momčadi na svijetu uz našu. Odigrali smo desetke i stotine međusobnih mečeva. Uvijek smo sport stavljali iznad politike, a Ukrajinci su nam uzvraćali istom mjerom i s poštovanjem. Molimo vas da timovima, igračima i običnim ljudima iz obje zemlje date priliku za međusobno poštovanje. Mi smo za mir. Zaustavite rat!”

Apel su potpisali: Jan Nepomniači, Aleksandra Kostenjuk, Danil Dubov, Pjotr Svidler, Andrej Jesipenko, Maksim Matlakov, Kiril Aleksenko, Alexander Motljejev, Mihail Kobalia, Jevgenij Naer, Pavel Tregubov, Aleksander Khalifman, Polina Šuvalova, Igor Lisji, Dmitrij Barski, Mark Kriakvin , Maksim Notkin, Maksim Čigaev, Anastazija Čigaeva, Olga Badelko, Pavel Ponkratov, Aleksander Šimanov, Danil Jufa, Konstantin Mesropov, Svetlana Jeršova, Jevgenij Jegorov, Ana Volkova, Eteri Kublašvili, Jana Sidorćuk, Ana Burtasova, Denis Grigorijev, Ilja Gorodetski, Oleg Pervakov.