ODVOJENI ŽIVOT: Ovo je spisak zastupnika koji uzimaju naknade

Brojni saborski zastupnici koriste naknadu za odvojeni život, a među njima su i razvedeni zastupnici koji imaju i odraslu djecu, o čemu smo pisali.

Tablica saborskih zastupnika koji koriste spomenutu naknadu, u kojoj se vidi koliko je koji zastupnik prošle godine, uz plaću, uzeo od naknade za odvojeni život objavljena je na stranicama Sabora.

Inače, svi zastupnici na početku mandata ispunjavaju dokument u kojem moraju zatražiti isplatu naknade za odvojeni život. Pritom treba naglasiti da naknada za odvojeni život nije isto što i pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza, što se zastupnicima plaća posebno.

Prema podacima iz tablice, samo lani je zastupnicima na ime naknada za odvojeni život iz proračuna plaćeno više od 709.000 kuna. Naknadu za odvojeni život lani je dobilo čak 85 zastupnika. Za veliku većinu njih radi se o iznosu od 9.000 kuna godišnje.

Uz naknadu za odvojeni život, u tablici se vidi i niz drugih troškova – dnevnice, trošak putovanja automobilima, cestarine, avioprijevoz, javni prijevoz, hoteli, stanarine, režije, službeni automobili, a tu je i stavka “ostalo.”