ODVJETNICI ZBRAJAJU ŠTETE OD ŠTRAJKA: One su katastrofalne za njih i poduzetnike

Nakon najdužeg štrajka u hrvatskoj povijesti, službenika i namještenika u sudskim tijelima, nagomilalo se tisuće i tisuće neriješenih predmeta. Posljedice osim građana, osjećaju i poduzetnici i odvjetnici, a procjenjuje se da će na nekim sudovima proces normalizacije nakon 52 dana štrajka trajati i godinama.

Izvor: Media servis

Sudovi su počeli s radom, nakon 52 dana štrajka službenika i namještenika koji su tražili veća materijalna prava i bolje uvjete rada. Nisu dobili koliko su tražili, a da se štrajk prekida prevagnula je tanka većina glasova sindikalnog članstva. Od petka su počeli raditi u punom opsegu, umjesto samo hitnih slučajeva, no najduži štrajk kojeg Hrvatska pamti rezultirao je i brojnim neriješenim predmetima, zastojima projekata, sagledava se i financijska šteta, a pitanje je koliko će trebati da se zaostaci riješe. Posljedice osjećaju i odvjetnička društva čije je poslovanje dobrim dijelm u ovih osam tjedana bilo paralizirano. Odvjenik Mladen Dragičević za Media servis kaže:

”Posljedice su katastrofalne, a još će proći idućih par mjeseci dok se sudovi uhodaju, krenuli su i godišnji odmori. Kad će sudovi početi raditi, u kojem mjesecu, to sad nitko ne zna. Imamo strahoviti pritisak klijenata koji očekuju riješenja, a mi jednostavno u momentu kad su godišnji odmori ne možemo dati nikakvu povratnu informaciju. Ovo treba biti pouka i ministru pravosuđa i ostalima na sudovima, naročito Vrhovnom sudu koji jednostavno moraju zauzeti neke stanove i ubrzati postupke”.

”Sav posao je za vrijeme štrajka stao i nismo ništa uprihodili”, rekao nam je odvjetnik Antun Schmidt i iznio procjenu financijske štete.

“Mogu za naše društvo reći da je to negdje oko 10 tisuća eura mjesečno. Dakle ukupno je sigurno šteta oko 20 tisuća eura. Imamo mi neke naše klijente iz inozemstva koji su imali namjeru otvoriti ovdje trgovačka društva, ali su saznajući za taj problem sa štrajkom svi to odgodili za jesen. Hoće li se pojaviti ili neće, ne znamo”. Dok se bivši sudac i odvjetnik Damir Primorac okrenuo ka tome kakav ih tempo očekuje nakon godišnjih odmora.”Vjerujem na temelju procjene da ta šteta nije mala. Mislim da ćemo od rujna biti bombardirani bilo ročištima, raspravama ili žalbama i to će trebati pokrivati na kvalitetan način. Dio posla koji se nas tiče će biti otežavajući i zato je jako važno zapravo da svi imaju razumijevanja”.

Ne smijemo zaboraviti da je ovom štrajku prethodio i tzv. bijeli štrajk sudaca, što će isto ostaviti traga. Slaže se s tim bivši kandidat za glavnog državnog odvjetnika Dragičević.

“Veliki broj klijenata koji je htio otvoriti firme pretrpio je štetu jer su sve transakcije bile zaustavljene i sad je to jako teško dokazivati. Teoretski morali bi tužiti državu za štetu zbog štrajka sudaca, a onda bi ti suci trebali donositi presude. Pa nije baš životno da će netko suditi u slučaju gdje je on u stvari doveo do toga da netko pretrpi štetu”.

Schmidt i Primorac su iznijeli i procjene koliko će vremena proći dok se ne riješe svi nagomilani predmeti, odnosno dok se situacija na sudovima ne normalizira.

“Po mojoj procjeni nama posljedica toga neće biti riješene u ovoj godini. To možda tamo do sredine iduće godine ako se uspije riješiti. Teško za vjerovati da nešto može biti brže”.”Vjeruje na temelju iskustva između šest mjeseci i godinu dana da će trebati da se to sve vrati u normalu i pod uvjetno recimo da službenici i namještenici ne vide da nisu ostvarili ona prava koja su tražili i da ne shvate da ono što su ostvarivali u pravosuđu mogu ostvarivati s puno manja rada u nekakvom privatnom sektoru ili u nekim drugim državnim institucijama”.

Dok Dragičević ističe da je na našim sudovima agonija bila i bez štrajka jer postupci traju predugo i da je ovaj štrajk bio dobar samo u tom pogledu da otvori oči ministru pravosuđa da je vrijeme za pravu reformu.