ODUŠEVILI PUBLIKU: Orkestar Udruge SO DO- El Sistema Hrvatska u prepunoj dvorani Lisinski

Podijelite članak

Udruga SO DO – EL Sistema Hrvatska velikim dobrotvornim koncertom održanim sinoć u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježila je petu godišnjicu rada ovog Simfonijskog orkestra mladih.

U dupkom ispunjenoj velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog više od 80 mladih glazbenika dvosatnim koncertom  proslavilo je pet godina svoga rada.

Riječ je o jedinom simfonijskom orkestru djece i mladih u Hrvatskoj kojeg vodi poznati glazbenik Ricardo Luque. Orkestar je sastavljen od dva simfonijska orkestra koja čine  glazbenici  iz Istre i Zagreba, a koji su na koncertu nastupili uz goste – glazbenika Radovana Vlatkovića i Brunu Krajcara.

sodo 2020 (7)

Sve što su vježbali proteklih godina spojeno je u prekrasnu glazbenu priču koja je počela izvođenjem završnog kola opere Ero s onoga svijeta, a nastavila se uz zvuke skladbi  – Pirati s Kariba, Gospodar prstenova – Prstenova družina, Ritmos Ciganos….. Orkestrom su ravnali dirigenti Ante Sladoljev i Gerardo Estrada Martinez.

sodo 2020 (15)

SO DO- El Sistema Hrvatska udruga je koja provodi program glazbene edukacije djece i mladih prema svjetski poznatom programu El Sistema. Program je nastao u Venezueli prije više od 40 godina uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abreua. Danas u Venezueli djeluje preko 600 dječjih orkestara i zborova u koje je uključeno više od 900.000 djece i mladih.

sodo 2020 (10)

U Europi se program primjenjuje u 26 zemalja okupljenih mrežom Sistema Europa čiji smo i mi član. Program je za svu djecu besplatan – time se daje šansa svima da uđu u prekrasan svijet umjetnosti.

Uz to što već pet godina zajednički sviraju mladi okupljeni u ovaj orkestar pokazali su i veliko srce te je slavljenički koncert, na inicijativu jednog od članova orkestra, postao humanitarni pa su sva sredstava prikupljena od prodaje ulaznica donirana udruzi  Krijesnica  koja daje podršku djeci  oboljeloj od malignih bolesti, ali i njihovim roditeljima.

sodo 2020 (17)

Dobrotvornom koncertu pridružili su se i klaunovi doktori CRVENI NOSOVI koji su pomogli i nekim članovima Udruge Krijesnica u najtežim trenutcima.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i u partnerstvu s Centrom za kulturu i informacije Maksimir.

sodo 2020 (11)

Komentiraj