ODMOR I KUĆNI LJUBIMCI: Neodgovorni ih napuštaju – oni drugi daju na čuvanje

Početkom godišnjih odmora povećan broj napuštenih pasa i mačaka, na žalost, nije rijetkost. Koliko je ovaj problem raširen i koja su moguća riješenja za sve one koji misle da nemaju kamo s ljubimcem kada spakiraju kofere za odmor.

Izvor: Media servis

‘‘Dok ih godišnji odmori ne rastave‘‘ – mogao bi se zvati ružan film koji se ponavlja svake godine. Dolaskom ljeta i odlazaka na more, neki vlasnici odlučuju se za ono najgore- napuštanje psa.

Damir Skok iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba: ‘‘Mi imamo podatak od prošle godine, ukupno smo udomili 1200 pasa i mačaka, većinom pasa. A tijekom ljetnih praznika nam se broj pasa koje zbrinemo povećava za 5 posto.‘‘

Straha nema za 4 godine starog staforda Grua. Vlasnici se od njega rijetko odvajaju, a kada ga nikako ne mogu povesti sa sobom, rješenje, kažu, uvijek postoji. Zvonimir Matijević:‘‘Imamo sreće da ga netko uvijek rado pričuva, a to nikad nije dugo, bude par dana. Pa najčešće prijatelji ili naši roditelji… Ako vidimo da negdje ne možemo ići s njim, ne idemo i isplaniramo nešto drugo. To je jednostavno jedna žrtva koja je slatka muka‘‘.

A za one koji ga nemaju kome ostaviti, opcija za smještaj četveronožnog ljubimca ima više nego dovoljno- treba se samo informirati, kaže Damir Skok.

‘‘Postoji toliko hotela, toliko privatnih i škola i pansiona za pse, da ne postoji razlog da ih se na taj način ne bi moglo smjestiti, dok su na godišnjem odmoru. Ali, netko tko voli svoga psa ili mačku, to naravno neće nikada ni napraviti‘‘.

Jedna od opcija je ostavljanje psa u hotelu. A prije privremenog odvajanja, vlasnik bi ljubimca trebao pripremiti, kaže nam vlasnik jednog hotela za pse, Daniel Conar:

‘‘Najbolje je napraviti pripremu kad su psi mali pa ih već tad ostaviit kod nekoga na čuvanje, tako da oni znaju da će doći dani kada će biti kod nekog drugog. A ne da pas sa 6 ili 7 godina prvi put ostaje na čuvanju, onda je pas u drami‘‘.

I dodaje, da im rastanak od vlasnika lakše padne, svakom je psu u hotelu važno je pristupiti individualno. ‘‘Svaki pas je za sebe, nekima je to godišnji, a neki su u drami jer ne znaju gdje su vlasnici‘‘.

Opciju privremenog smještaja nudi i Saša Španović, koja je tijekom studija veterine ljubav prema životinjama pretvorila u posao. Sada je vlasnica firme za čuvanje, šetanje i obilazak kućnih ljubimaca, dok su vlasnici odsutni.

‘‘Imamo običaj da, ako vlasnik kaže da pas nije socijaliziran, da dođu koji put na upoznavanje. Imamo i mogućnost da je pas na čuvanju sam kod nekoga iz firme, da nije čoporativno. I zadnja opcija, koja je vlasnicima najdraža, je da se pas čuva u njihovu prostoru, tj. da osoba koja čuva psa boravi kod njih doma.‘‘

A broj neodgovornih vlasnika mogao bi smanjiti novi zakon o zaštiti životinja i pojačana kontrola mikročipiranja. Propisane kazne idu i do 30.000 kuna.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!