ODLUKA VRHOVNOG SUDA: Mladić (18) u Splitu nožem ubio vršnjaka – pušten na slobodu nakon 4,5 mjeseca

Podijelite članak

zatvor, rešetke

Karl Gustav Krivec (18), nedavno optužen za ubojstvo vršnjaka Gorana Vidića na Zapadnoj obali u Splitu, pušten je na slobodu.

Pripremio: Robert Grof

Podsjećamo, Krivec ga je ubo nožem u srce nakon sukoba 19. studenog prošle godine, a nakon podizanja optužnice Županijski mu je sud produljio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Da je sklon impulzivnim reakcijama, korištenju nezrelih obrambenih mehanizama te da povremeno popije, utvrdio je tada psihijatar.

Sada je Vrhovni sud pak zaključio kako način na koji je počinjeno kazneno djelo ne upućuje na izrazito veliku kriminalnu količinu i upornost u inkriminiranom postupanju te da nema nikakvog opravdanja da se i dalje zadrži iza rešetaka.

Istaknuli su kako je Krivec mlada osoba koja je tek napunila 18 godinu, da se školuje i svira u svom hard core sastavu The Peace in Aachen, te da prije nije dolazio u sukob sa zakonom.

U rješenju Vrhovnog suda stoji:

“Točno je da iz nalaza vještaka proizlazi da su prisutne emocionalna nezrelost, poteškoće socijalnog i interpersonalnog funkcioniranja sa smetnjama, da je u situacijama pojačanih zahtjeva moguć “slom obrana” uz sklonost impulzivnom reagiranju i povremenoj prekomjernoj konzumaciji alkohola, no navedene okolnosti nisu same po sebi dostatne da bi opravdale zaključak o postojanju opasnosti od ponavljanja djela”.

Krivec je po mišljenju Vrhovnog suda osoba pozitivnog životnog usmjerenja, da je boravak u zatvoru od četiri i pol mjeseca preventivno utjecao na njega da shvati ozbiljnost situacije u kojoj se našao te da se na slobodi neće upuštati u ponašanja koja nisu u skladu s pravnim poretkom.

Podsjetimo kako je mjesto zločina bio prostor ispred hotela Marjan gdje se često okupljaju mladi.

Policija je oko hotela Marjan tražila i nož kojim je počinjeno ubojstvo. U međuvremenu je policija uhitila osumnjičenog za ubojstvo Kriveca, koji je osamnaest godina napunio deset dana prije strašnog nedjela.

Nožem u prsa ubo svog vršnjaka i pobjegao sa Zapadne obale, pri čemu su mu pomogli prijatelji.

Automobilom su ga odvezli kroz marjanski tunel. Ali, policija je bila hitra. Zatvorili su sve važne točke.  Osumnjičeni i prijatelj, koji je usput uzeo i odbacio nož, su uhićeni na Splitu 3.

Prijatelj osumnjičenog, kojem je također 18 godina, pokazao je i gdje je bacio nož.

MOŽE VAS ZANIMATI:

SUDSKA SRAMOTA: Silovao punicu, a prije osam godina i majku – u zatvoru proveo tek 23 mjeseca! – čitajte OVDJE.

Komentiraj