ODLAZE MEDICINARI: Idem zbog bolje plaće, većih prava i napredovanja – kaže Vjekoslav

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Bolji uvjeti rada i viša plaća, poput mnogih nezadovoljnih radnika u Hrvatskoj, privukli su već jednom mladog medicinskog tehničara Vjekoslava Šimića u Irsku, ali se nakon samo tri mjeseca odlučio vratiti u svoj rodni grad zbog natječaja za posao u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Bilo je to prije gotovo dvije godine, od kada je 21-godišnji Vjekoslav požrtvovno radio u Centru objedinjenog hitnog bolničkog prijema, gdje je priželjkivao raditi još u vrijeme školovanja.

– Upisao sam Medicinsku školu zato što doista volim pomagati ljudima, ali sam ubrzo shvatio da u Hrvatskoj nije cilj pomagati ljudima, nego rasteretiti se posla, odnosno što brže odraditi neki posao bez obzira na kvalitetu ili stručnost pri njegovu obavljanju. Poznato je da su kod nas medicinski tehničari zaduženi za mnoge poslove, od pranja ambulanti, dijeljenja terapije, pranja pacijenata, vađenja krvi, pa sve do invazivnih zahvata i ispunjavanja dokumentacije – tvrdi Vjekoslav, naglašavajući da je unatoč, za hrvatske prilike, natprosječnoj plaći, stečenom znanju i iskustvu u struci, ipak, zbog prepterećenosti i stresa, odlučio dati otkaz i pronaći sreću u inozemstvu. Kroz iduća dva mjeseca planira otići raditi u Englesku, točnije u Brighton, obalni grad na jugu britanskog otoka, gdje je s dvoje kolega iz KBC-a Osijek već pronašao posao u lokalnoj bolnici. Jedino što mu stoji na putu jest polaganje ispita o poznavanju engleskog jezika.

– IELTS ispit, najpoznatiji ispit koji dokazuje razinu poznavanja akademskog engleskog jezika, polažem sredinom siječnja, a odmah nakon dobivenih rezultata selim se u Englesku. Ispit se sastoji od čitanja, pisanja i intervjua s izvornim govornicima, što neće biti lako, ali još sam u Irskoj dobro naučio jezik, pa smatram da neće biti velikih problema – kaže za Glas Slavonije mladi medicinskih tehničar, koji će se još mjesec dana pripremati za taj važan ispit.

Međutim, rad u Engleskoj Vjekoslav zapravo vidi kao odskočnu dasku za budućnost, jer će nakon godinu dana radnog staža ondje steći tzv. plavu kartu, vizu koja mu poput stanovnika Velike Britanije omogućava odlazak na rad u zemlje članice Commonwealtha.

– Nakon Engleske planiram ići raditi u Australiju ili na Novi Zeland, jer smatram da su to obećane zemlje u kontekstu skrbi za pacijenta, radničkih prava, ali i cjelokupnog životnog standarda – s entuzijazmom govori Vjekoslav, ističući kako će mu u Brightonu početna brutoplaća iznositi dvije i pol tisuće funti, a rast će sa svakim položenim tečajem ili dodatnim educiranjem u struci. Vjekoslav nam je otkrio kako medicinski tehničari u Engleskoj rade 38 sati tjedno, a sav prekovremeni rad im se oporezuje kao i redovita satnica, a ne više kao kod nas. Također, kako ističe, za razliku od Hrvatske, svaki zaposlenik zna što mu je posao i koja su mu ograničenja, a sve je strogo regulirano radničkim pravima. Za kraj, Vjekoslav naglašava kako svaki medicinski tehničar s dobrim poznavanjem jezika vrlo lako, kratkim istraživanjem na internetu, može pronaći poslove u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim zemljama, gdje je plaća dvostruko, pa čak i trostruko viša nego u Hrvatskoj, a zbog bolje reguliranih prava imaju i više motivacije za rad i za pomaganje potrebitim pacijentima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!