ODLAZAK VRSNOG KNJIŽEVNIKA: Nakon duge i teške bolesti preminuo Pero Kvesić

Hrvatski novinar, književnik i scenarist Pero Kvesić umro je u Zagrebu u 74. godini života nakon duge i teške bolesti.

Vijest je objavljena i na njegovoj Facebook stranici: Dragi prijatelji PERO KVESIĆ, književnik, novinar, urednik, bloger, otipkao posljednju točku svoje životne priče.

Pero Kvesić rođewn je u Zagrebu 1950. godine. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je urednik u “Omladinskom tjedniku”, “Studentskom listu” i “Tjednom listu omladine”, a bio je i u ekipi koja je pokrenula omladinski klub Jabuka. Nakon dužeg boravka u SAD-u bio je glavni urednik omladinskog lista “Polet” i časopisa “Pitanja”.

U sedamdesetim godinama je redovno surađivao u izdanjima kuće Vjesnik. Bio je urednik u Vjesnikovoj press agenciji, gdje je brinuo o romanima i stripovima. Četiri godine bio je tajnik Društva književnika Hrvatske, pokrenuo biblioteku i časopis “Quorum”.

Među djelima najpoznatije su mu zbirke pripovjedaka “Uvod u Peru K.” (1975.), “Mladi K.” (1983.), “Uspomene urednika erotskog magazina” (2003.) i “Vrijeme rata i razonode” (2014.), te romani “Što mi rade i što im radim” (1984.), “Rent-a-car express” (2000.) i “Stjecaj okolnosti” (2002.). Objavio je i nekoliko zbirki pjesama te nekoliko romana za djecu i slikovnica.

Autor je, začetnik i kreator likova i crtane serije “Mali leteći medvjedići” zajedno s Dušanom Vukotićem i Nevenom Petričićem.

Posljednjih se godina bavio filmovima i dokumentarcima koji su bili hvaljeni. Dum Spiro Spero 2016. godine osvojio je nagradu za najbolji film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala.

Posljednji film bio mu je Kuća na Kraljevcu koja govori o zagrebačkoj kući koja je gotovo pola stoljeća pružala sklonište brojnim, raznolikim ljudima. Velik broj stanara kuće koju je izgradio Slobodan Praljak bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi…