ODLAZAK VELIKOG UMJETNIKA: Iznenada preminuo Ivan Tasovac (55), ravnatelj Beogradske filharmonije

Ivan Tasovac, ravnatelj Beogradske filharmonije, preminuo je u svom domu u Beogradu, nakon što mu je iznenada pozlilo.

Informacija o smrti potvrđena je za Nova.rs.

Rođen je 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatoriju “Petar Ilјič Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U dvanaestoj godini debitirao je kao pijanist s orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Tijekom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solist i s orkestrima u Italiji, Švicarskoj, Španjolskoj, Irskoj, SAD-u, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslavenskim republikama i drugim zemlјama.

Bio je ravnatelj Beogradske filharmonije od ožujka 2001. do rujna 2013. godine. Za to vrijeme, Filharmonija je postala “jedan od vodećih europskih orkestara” (Independent), “kultni srpski orkestar” (Financial Times), “najuspješnija kulturna institucija u Srbiji” (Jutarnji list) i “najjače PR oružje Srbije” (Kvällsposten, Malmö).

U tom razdoblju rekonstruirana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom dijelu orkestra, orkestar je pomlađen, angažirani su najkvalitetniji glazbenici koji su se vratili sa školovanja u inozemstvu i dr. Tijekom njegova mandata, znatno je unaprijeđena institucionalna i regionalna suradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra diljem Europe, na njegovu inicijativu, u jesen 2014. godine, realizirana je prva turneja u povijesti Beogradske filharmonije u SAD-u.

Pokrenuo je Zakladu Beogradske filharmonije “Zubin Mehta” 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promotorom modela financiranja kulture kroz suradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji. Realizaciji brojnih cilјeva i projekata ove zaklade doprinosi i Zaklada “Američki prijatelјi Beogradske filharmonije”, osnovana 2012. godine u New Yorku.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati “Odnos kulture i ekonomskog razvoja”, koja je u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održana u lipnju 2013. godine.

Na poziciji ministra kulture i informiranja Republike Srbije nalazio se od rujna 2013. do kolovoza 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za ravnatelja Beogradske filharmonije, 24. siječnja 2017. godine.