ODLAZAK VELIKE LEGENDE: Đorđe Balašević preminuo u 68. godini

Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini, a mediji u Srbiji su objavili kako je imao koronu.

Balašević je prije tri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Kako saznaje Blic, imao je koronavirus i bio je u lošem stanju.

Liječnici su poduzeli sve, ali do poboljšanja njegovog stanja nije dolazilo.

Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo uslijed ranijih kroničnih zdravstvenih problema.

Prije nekoliko dana izvor blizak obitelji otkrio je da se kantautor osjeća dobro i da se šali s liječnicima. Nažalost, stanje mu se pogoršalo te je preminuo.

Prije dvije godine doživio je infarkt, što je rastužilo tisuće njegovih obožavatelja, a tada je bio hospitaliziran u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici nakon što su mu ugrađeni stentovi.

Potom se oporavio i održao sjajan koncert u Osijeku.

Balašević je rođen 13. svibnja 1953. godine u Novom Sadu.

Upisao je geografiju, jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane nogometaš.

Kada je kao 17-godišnjak ležao bolestan, pojava jedne muhe u sobi inspirirala ga je da napiše svoju prvu pjesmu “Otkud muva”.

Zatim je počeo pisati prepjeve stranih hitova za emisiju “Muzički klub”, a s prijateljem koji se snalazio na gitari, započeo je svirati. Godine 1977. pristupio je akustičkoj grupi Žetva sa kojom je u listopadu te godine snimio neobavezan tango “U razdeljak te ljubim”.

Pjesma je preko noći postigla ogromnu popularnost tako da je singl prodan u 180.000 primjeraka.

Početkom 1978. godine Balašević napušta Žetvu i sa Vericom Todorović osniva Rani Mraz. Budući da se nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirirajući se sibirskom poslovicom: “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”.

S pjesmom “Moja prva ljubav” Rani Mraz sudjeluje na festivalu Opatija 78. Kroz Rani Mraz je prošlo puno glazbenika, a gitaru je jedno vrijeme svirao i nogometaš Slobodan Pavković. Tijekom 1978. godine izbacuju seriju hit singlova.

Balaševićevi emotivni tekstovi i jednostavne melodije donose osvježenje na posustaloj zabavnoj sceni, a predstavljaju i dobru vezu sa pop muzikom.

Uoči snimanja pjesme “Računajte na nas” pridružuju im se bivši članovi grupe Suncokret: Biljana Krstić i Bora Đorđević. “Računajte na nas” ubrzo biva promovirana u generacijsku himnu koja se troši u svakoj prigodnoj prilici.

Komentiraj