ODLAZAK UMJETNICE: Preminula je slikarica Dragica Cvek Jordan

Napustila nas je umjetnica prepoznatljiva slikarskog senzibiliteta i čarobnih bjelina Dragica Cvek Jordan. 

Srca ljubitelja likovne umjetnosti osvajala je svojim poetičnim svjetovima nastanjenim djevojčicama i nevjestama u bajkovitim bijelim prostorima.

– Moja vječna inspiracija moja je rodna Moslavina, nepregledni široki prostori i daleki horizonti. Za mene je bjelina svetkovina, praznik svjetlosti, a svjetlost me oduvijek fascinirala. Svjetlost je uvijek pozitivna u odnosu na tamu, a na bjelini sve dolazi više do izražaja, kao što se i u tišini jače i bolje čuje svaki zvuk. Otuda motiv nevjeste, koje su uvijek u bijelom – bijeli veo, bijela haljina, bijele rukavice, a u pozadini motiv crkvice, objašnjavala je svoju zaljubljenost u bjeline velika umjetnica.

Izlagala je u svim važnijim galerijama diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije te u Bruxellesu, Kölnu i Saint Gallenu, a skupno u mnogim europskim zemljama i SAD-u. Poseban su i nezaboravan doživljaj bile zajedničke izložbe sa suprugom, također velikim slikarom Vasilijem Josipom Jordanom.

– Moj svijetli svijet i možda njegov tamni svijet , ali čovjek nekako u tom svom prostoru koji si negdje pronađe u njemu se nekako nosi sa problemima, rekla je jednom prigodom u  našem programu akademska slikarica Dragica Cvek Jordan, javlja HRT.