ODLAZAK SLAVENA LETICE: Preminuo istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar

Preminuo je Slaven Letica, poznati sociolog, sveučilišni profesor, političar, publicist, kolumnist i bivši saborski zastupnik.

Informaciju su na svojoj Facebook stranici objavili i iz Domovinskog pokreta.

“Otišao je Slaven Letica. Svojim je radom kao sociolog, kolumnist, političar i sveučilišni profesor pomogao u stvaranju moderne hrvatske države i do samoga kraja pomagao je braniti hrvatsku ideju. Profesore, hvala vam na svemu i počivajte u miru Božjem!”, napisali su iz Domovinskog pokreta.

Letica je rođen u Podgori 28. lipnja 1947.

Od 1980. godine je profesor sociologije na Medicinskome fakultetu u Zagrebu.

Godine 1983. je stekao doktorat na Ekonomskom fakultetu – Zagreb disertacijom Faktori rasta (1960.–1981.) i mogućnosti racionalizacije zdravstvene potrošnje u SR Hrvatskoj pod mentorstvom Pere Jurkovića.

Krajem osamdesetih godina ušao je u javni život i počeo se baviti politikom.

Od 1990. do 1991. godine bio je osobnim savjetnik predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

2000. godine Letica se kandidirao za hrvatskoga predsjednika kao neovisni kandidat, a 2003. izabran je na listi HSP-a za neovisnog zastupnika u 5. saziv Hrvatskog sabora.

Bio je suradnik i komentator Starta, Danasa, Panorame i Globusa. Izazivao je pozornost svojim britkim i nekonvencionalnim analizama i zaključcima.

Značajnija djela: Kriza i zdravstvo (1984), Zdravstvena politika u doba krize (1989), Četvrta Jugoslavija (1989), Obećana zemlja (1992), Divlje misli (1993), Političko pleme (1999), Strašni sud (2001) i druga, piše enciklopedija.hr.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!