ODLAZAK POZNATOG GLAZBENIKA: Preminuo je Igor Savin (78) – sahranjen u krugu obitelji

U 78. godini preminuo je klavirist, klavijaturist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent Igor Savin.

Vijest o smrti na svom je Facebook profilu objavio glazbenik Đelo Jusić jr.

– Otišao je Igor Savin … Strašan lik, muzičar, pijanist, vibrafonist, skladatelj, aranžer, ton majstor… Nedavno smo se čuli vezano za jedan projekt i nevjerovatno dugo pričali na telefon o glazbi, brodovima, moru… sigurno 45 minuta… I naravno dogovarali kavu za nastavaka… Na žalost, kava je ostala zauvijek nepopijena… Ljudi, iskoristite svaki trenutak, nađite vremena za kave, druženja… jer dođe taj dan kad vam bude žao što ste vrijeme posvetili nekim nevažnim stvarima… Dragi Igore, počivaj u miru Božjem. Obitelji najiskrenija sućut…., napisao je Jusić.

Savin preminuo prošlog tjedna, a sahranjen je u krugu obitelji.

Na strabicama Hrvatske glazbene unije o njemu piše:

Klavirist, klavijaturist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent Igor Savin je rođen 29. srpnja 1946. u Zagrebu. Kao osamnaestogodišnjak je utemeljio svoj prvi jazz sastav, Jazz Quintet. Na drugoj godini Muzičke akademije upisao je dopisno školovanje na Berklee Cillege of Music iz Bostona na kojoj je učio harmoniju, improvizaciju i skladanje. Klavir i vibrafon je svirao u simfonijskim, studijskim i i festivalskim orkestrima, te u Big Bandu HRT-a.

Surađivao je s brojnim hrvatskim jazz glazbenicima i nastupao na brojnim jazz festivalima. Autor je glazbe za brojne filmove, balete, radio drame, big bandove, zborove i simfonijske orkestre. Uz saksofonista Željka Kovačevića djeluje u duu Modo Novo s kojim je održao niz koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu i objavio albume “Modo Novo – Musica sacra antiqua croatorum”, “Music of Erik Satie”, “Live in Dubrovnik” i ” Musica sacra antiqua croatorum – Christus natus est hodie”.

Utemeljio je elektronički studio Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga za snimanje elektroničke glazbe, a danas djeluje u vlastitom digitalnom studiju. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih, nagrade Međunarodne federacije kino klubova, počasne diplome Gijon ’97, te Nagrade Miroslav Sedak – Benčić Hrvatskoga društva skladatelja 2004. godine za skladbu “Vitar piri”.