ODLAZAK POZNATE GLAZBENICE: U Zagrebu je preminula Vera Svoboda

U ponedjeljak ujutro, u 88. godini života, preminula je poznata glazbenica Vera Svoboda.

Njezinu smrt potvrdila je njezina kći Vesna Njikoš Pečkaj, za Večernji list. Svoboda je bila duboko povezana s rodnim Osijekom, a njene narodne i starogradske pjesme često su odražavale duh tog kraja.

Tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Svoboda je bila jedna od najvećih zvijezda na glazbenoj sceni. U suradnji s izdavačkom kućom Croatia Records, nekadašnjim Jugotonom, snimila je petnaest LP ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, te preko 300 narodnih, starogradskih i zabavnih pjesama za potrebe HRT-a.

Njen doprinos glazbi prepoznat je brojnim nagradama i priznanjima, uključujući državno odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2022. dodijeljena joj je nagrada Porin za životno djelo.

Pogreb će se održati u Osijeku, gradu koji je uvijek bio blizak njenom srcu.

Od 1990. pa do danas nastupila je na 395 humanitarnih koncerata. U velikoj karijeri ju je od samih početaka pratio suprug, muzikolog i glazbeni urednik Julije Njikoš, sve do svoje smrti 2010. godine.

U svom životu otpjevala je jednu od najpoznatijih vjerskih pjesama ”Rajska djevo, kraljice Hrvata”, a neki od njezinih hitova po kojima će ostati upamćena su i ”Na te mislim”, ”Ima dana”, ”Kad bi ove ruže male” i brojni drugi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!