ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Martin Sagner Dudek iz Gruntovčana

Podijelite članak

Legendarni hrvatski glumac, Martin Sagner preminuo je u 88. godini života.

“Preminuo je kod kuće nakon što je tri do četiri tjedna bolovao. Svi smo neutješni”, rekla je njegova supruga Zorica Bajgot-Sagner.

Ovaj rođeni Novigradec (11. kolovoza 1932.) najpoznatiji je kao neponovljivi Andrija Katalenić – Dudek iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća diljem Podravine, ponajviše u Sigecu.

Igrao je u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova.

U dva je mandata bio i zastupnik u Saboru.

Redatelj Anđelo Jurkas ovako se oprostio od njega:

“Vmrl je Dudek. Gruntovčan. Martin Sagner. 88 let je imal. Ima ona scena v zadnjoj epizodi tog TV remek djela kad krene Dudek vlakom v pečalbu van svojega sela zaraditi novce jer je teško živeti od zemle. Al dok ide prema daljini, vlak stane na prvoj stanici, vidiš ga kak s torbom u onom svojem škrilaku i kaputeku silazi s vlaka, predmislil se je, ide natrag svojoj Regici, kravicama, rodnoj grudi i selu.

Suza suzu tera svaki put. Jedna od najdirljivijih scena povijesti domaćeg dramskog momenta. A njegov Dudek jedna od najboljih najstvarnijih, najhumanijih, najtoplijh i najljepših rola svih vremena na ovim prostorima. Dudeki su stvarna i prava vrijednost i superheroji ove zemlje. Samo ih je sve manje ili im se sve više smiju. Suza suzu”.

 

Komentiraj