ODLAZAK LEGENDE: Preminula je glumica i pjevačica Sanda Langerholz

U 91. godini života umrla je hrvatska glumica i pjevačica Sanda Langerholz, najpoznatija po ulogama u mjuziklima “Jalta, Jalta” i “Poljubi me, Kato”, filmovima “Ispod crte”, “Zlatne godine”, “Vlakom prema jugu”, te “Slučajna romanca”.

Sanda Langerholz rođena je 1932. godine u Zagrebu, a u dugogodišnjoj karijeri ostala je najpoznatija je po nastupu u mjuziklu “Jalta, Jalta”, dugo izvođenom u zagrebačkom kazalištu Komedija gdje je glumila i pjevala ulogu Nine Filipovne, domarke u vile gdje se održala konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet, javlja HRT.

Glumila je u brojnim filmovima kao što su “Ispod crte”, “Zlatne godine”, “Vlakom prema jugu” , “Sasvim malo skretanje” i “Slučajna romanca”, također je vodila televizijsku emisiju “Ekran na ekranu” s Ivanom Hetrichom od 1961. do 1970. godine.

Na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a studij glume 1956. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Glumila je u Narodnome kazalištu “August Cesarec” u Varaždinu, u Zagrebačkome kazalištu lutaka, a 1960. postala je stalnom članicom zagrebačkoga kazališta Komedija.

U tome je kazalištu ostvarila najveći broj uloga kao što je uloga Katarine (C. Porter Sam i Bella Spewak: “Poljubi me, Kato”), Aldonza (Dale Wasserman Mitch Leigh: “Čovjek iz Manche”), gđu Pinell (L. Pirandello: “Čovjek, zvijer i krepost”), Clea (P. Shaffer: “Crna komedija”), Karen, Muriel i Norma (N. Simon: “Hotel Plaza”).

U Teatru &TD i Teatru u gostima odglumila je Ellen Namville u “Ljubafi” M. Schisgala, a na Dubrovačkim ljetnim igrama utjelovila je Gertrudu u Shakespeareovu “Hamletu”.

Umirovljena je 1992., a i poslije se istaknula u Glumačkoj družini Histrion i u Teatru u gostima.
Sandu Langerholz pamtit ćemo i po ulogama u televizijskim serijama “Smogovci”, “Veliki i mali”, “Punom parom” i drugima.