ODLAZAK LEGENDARNOG GLUMCA: U 77. godini preminuo Mustafa Nadarević

Poznati bosanskohercegovački glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon borbe s dugom i teškom bolesti u 77. godini života, objavili su mediji u BiH.

Dijagnosticirana mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kod kuće u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije, piše avaz.ba.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine.

Iako je živeo i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

Kazališnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu.

Najpre je velike uloge dobio u domaćem kazalištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ . Njegov talent ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su uslijedili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao režiser je debitirao 1992. godine a predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *