ODLAZAK JOŠ JEDNOG VELIKANA: Preminuo legendarni glumac Špiro Guberina

Špiro Guberina, legendarni kazališni, televizijski i filmski glumac, preminuo je u 88. godini.

Posljednje dane života proveo je u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Karijeru je Guberina počeo kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine, a godinu kasnije postao je član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, ovom je ansamblu ostao vjeran sve do smrti, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama.

Špiro Guberina stekao je veliku popularnost televizijskim ulogama Strikana u Velom mistu Miljenka Smoje, Divca u Prosjacima i sinovima Ivana Raosa, Očenašeka u Dnevniku Očenašeka Vjekoslava Majera, Bepa u Starcima Antuna Šoljana i drugima.

Godine 1997. osnovao je privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop. Legendarni glumac je prije tri godine dobio nagradu Šibensko-kninske županije za životno djelo u umjetničkom i kulturnom promicanju Županije.

Neke od najznačajnijih uloga po kojima ćemo ga pamtiti ostvario je u djelima Ranka Marinkovića, Ivana Brešana i Marina Držića. Nastupao je na radiju i u televizijskim dramama i serijama kao Divac u “Prosjacima i sinovima, Strikan u “Velom mistu i Očenašek u “Dnevniku Očenašeka”.

Rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine.

Odgovori