ODLAZAK AKADEMIKA: U Starom Gradu preminuo Tonko Maroević (79)

Istaknuti akademik, književnik, povjesničar umjetnosti, publicist umro je u svom domu u Starom Gradu na otoku Hvaru.

U 79. godini u rodnome Starom Gradu umro je akademik Tonko Maroević, hrvatski pjesnik, esejist, prevoditelj (najviše s talijanskog), istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, autor mnogih monografija o hrvatskim slikarima, likovni i književni kritičar, objavio je HRT.

Iako u danima mirovine, bio je vrlo aktivan, pa je još sinoć predstavljao jednu knjigu u Starom Gradu.

Diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti te doktorirao na temu – Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas.

A to je i objavljeno kao knjiga 2007. pod naslovom Napisane slike.

Bio je znanstveni savjetnik na Institutu za povijest umjetnosti i profesor katedre povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su Poeta oliveatus na manifestaciji Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što – baštinski dani (1997.), “Tin Ujević”, za zbirku pjesama “Trag roga ne bez vraga” (1988.) te Plaketa “Dobrojutro, more”, s pjesničkih susreta u Podstrani (2011.).

Javio se zbirkama pjesama u prozi Primjeri (1965.) i Slijepo oko (1969.) u okviru generacijske “razlogovske” poetike.

Sastavio je antologije hrvatskog pjesništva 1971.–95. Uskličnici (1996.) i 1996.–2019. Svjetlaci (2019.) te antologije katalonskoga pjesništva Bikova koža (1987.) i Riječi za jedan lapidarij (2018.).

Bio je redoviti član HAZU-a.

Komentiraj