ODJECI NAKON VLADINIH MJERA: Od prekasno i premalo pa do sveobuhvatno i izdašno

Jedni zadovoljni, a drugi puni kritika – ukratko su reakcije na Vladin paket pomoći vrijedan 4,8 milijardi kuna kojima se želi ublažiti poskupljenje energenata i hrane.

Izvor: Media servis

Iako su svi složni da su mjere stigle prekasno, premijeru Andreju Plenkoviću stigla je i pohvala – od SDP-a.

Vladinim antikriznim mjerama poduzetnici su dijelom zadovoljni. PDV na plin od 5% u sljedećih 12 mjeseci te smanjenje PDV-a na određene prehrambene proizvode bit će im vrlo važno, rekao je u razgovoru za Media servis Hrvoje Bujas iz UGP-a te otkrio što im smeta:

“Jedno je što su te mjere tek od 1. travnja. Smatramo da se trebalo ići retroaktivno od 1. veljače, što je bilo izvedivo. Druga stvar je da generalno smatramo da bi cijene plina i struje trebale biti iste, kao i u velikoj većini zemalja EU-a, za građanstvo i poduzetništvo. Sada nije tako u Hrvatskoj – postoje dvije tarife – jedna daleko skuplja za poduzetništvo i jeftnija za građanstvo.”

Još jedna jednokratna naknada za više od 700 tisuća umirovljenika ugodno je iznenadila predsjednicu Matice umirovljenika Hrvatske Višnju Fortuna koja je za Media servis otkrila da to nije bio njihov jedini zahtjev:

“Mi smo tu još jučer tražili i besplatne sistematske preglede za umirovljenike, tražili smo i ako bude potrebe za obrocima da oni budu besplatni i dostupni. Isto tako tražili smo i 3% zdravstvenog osiguranja da se konačno riješi usklađivanje mirovima sa 100%-tnim indeksom. Još smo dosta toga tražili pa sada idemo korak po korak u rješavanju istog.”

Ilustracija: Pixabay.com

Komentare niže i saborska oporba – složni su da su mjere došle prekasno. Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, MOST-ovac Zvonimir Troskot i Marijan Pavliček iz Suverenista:

“Too little, too late. Ovo su vatrogasne mjere. Imat će naslov da nešto rade za građane. U biti problemi su puno dublji, a prostor za djelovanje poprilično ograničen.”

“Smanjenje PDV-a mi pozdravljamo, međutim, to je upravo ona razlika koja je došla zbog porasta cijena plina. Dakle, kada su oni to smanjili na 5% država ne gubi apsolutno ništa. To znači da su dali svoj ekstra profit koji bi zaradili s ovim cijenama plina na međunarodnom tržištu.””Čini mi se da ima izuzetno dobrih i korektnih mjera, posebice je jako bitno da mjere budu usmjerene i na naše ribare i poljoprivrednike.”

Socijalni paket za građane je dobar, no za gospodarstvenike nedovoljan, poručila je Sandra Benčić iz Platforme Možemo! “Upravo je onda gospodarstvo daljnji generator inflacije, odnosno rasta cijena. Ako vam je energent nekakav osnovni dio troška proizvodnje, naravno da ćete cijenu energenta preliti u cijenu proizvoda koje opet završava na potrošačima.”

Slično misli i čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš koja se osvrnula na smanjenje PDV-a na uloške – Vlada ga je smanjila na 13%, dok je GLAS nedavno tražio da bude 5%. “Zašto? Samo zato što je bio prijedlog oporbe. Hajdemo, konačno, kada nam gori pod petama svima odraditi neku priču do kraja.”

Kako smatra da bi trebalo riješiti problem inflacije, za Media servis je rekla Katarina Peović iz Radničke fronte: “Upozoravamo već mjesecima da je potrebno, prije svega, zaštiti one najranjivije skupine. Iako bismo mi više voljeli inflaciju riješiti tako da povećamo plaće.”

Vladu i premijera Andreja Plenkovića javno je pohvalio SDP-ovac i bivši ministar financija Boris Lalovac te podržao pomoć umirovljenicima. “Mislim da je sveobuhvatan, dosta izdašan i da će sigurno utjecati da ne padne standard hrvatskih građana. Drago mi je što su prihvatili određene mjere koje je predlagao i sam SDP. To znači da može biti konstruktivnog dijaloga Vlade i oporbe, pogotovo u ovakvim kriznim situacijama.”

Monitoring je bitan kako cijene ne bi ostale iste unatoč smanjenju PDV-a, zaključio je Lalovac. Hoće li ostati iste ili se smanjiti, uskoro ćemo se uvjeriti sami.