ODGOVOR STRUČNJAKA: Kako razlikovati simptome zaraze koronavirusa od alergijskog kašlja?

Predsjednica primorsko-goranskog županijskog Stožera za zarazne bolesti i pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ-a, Prof. dr. sc. Julija Malatestinić, odgovarala je na pitanja čitatelja i gledatelja N1 Televizije.

Među ostalim Malatestinić je odgovorila i na pitanje kako razlikovati simptome zaraze koronavirusa od alergijskog kašlja?

“Prati se koncentracija peludi, drveća i korijenja. Sve osobe koje imaju alergiju znaju jako dobro prepoznati kod sebe stanje i kako se manifestira bolest, ali ključno je to da kod alergije nema opće malaksalosti tijela i povišene temperature kao kod Covid-19 infekcije”.

Bilo je i onih koji su pitali je li moguće ukoliko postoji sumnja, testirati se uz novčanu nadoknadu i ako da, koliko to košta?

“Treba imati na umu da smo u tijeku epidemije i sad je svima zagarantirana mogućnost testiranja u sklopu osnovnog zdravstvenog osiguranja. Ne razmišlja se o mogućnosti testiranja uz novčanu naknadu. Ali svatko tko ima sumnju i brigu, pozivam ga da kontaktira obiteljskog liječnika koji može dati indikaciju za epidemiološko testiranje koje će mu biti omogućeno. O testiranju odlučuju epidemiolozi i liječnik obiteljske medicine”, rekla je Malatestinić za N1 Televiziju.

 

 

Komentiraj