KONSTITURANA SKUPŠTINA ZAGREBA: Mikulić predsjednik sa 26 ruku “za”, 20 protiv i 5 suzdržanih

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Danas bi se trebala održati konstituirajuća sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, a bit će to drugi od tri moguća pokušaja, a sjednica koja je trebala biti u 10 odgođena je za 13ati.

Odgodio ju je ministar Lovro Kuščević, koji je rekao: ”Zbog nepostojanja kvoruma, predlažem da ovu konstituirajuću sjednicu odgodimo za 13 sati”.

“Mislim da i prošla sjednica i ova odgoda govori da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića. To je drveno željezo, potpuno oprečni stavovi i time ne možete postići većinu”, rekao je Darinko Kosor.

Valja napomenuti da ako gradonačelnik Milan Bandić do 13 sati ne osigura dovoljan broj potpisa, ostaje samo još jedan pokušaj konstituiranja, pa potom slijede novi izbori.

Novinar N1 televizije Antonio Zavada misli kako je problem i dalje promjena imena Trga maršala Tita. Ovo što je objavio na Twitteru:

“Propada li drugi pokušaj konstituiranja Skupstine zakazane za 10h?Još nema potpisanog sporazuma,nedostaju potpisi za skidanje Tita?”

Kako piše N1 tanku većinu treba činiti 26 od 51 gradskog zastupnika. Neslužbeno se, međutim, doznaje da nema 26 potpisa koji garantiraju da će se maknuti ime Trga maršala Tita što je glavni uvjet liste Brune Esih. Također neslužbeno, nedostaje potpis producenta Branka Lustiga iz stranke BM 365.

Na kraju je sve ipak krenulo, pa je izglasana predsjednica i članovi Mandatnog povjerenstva. Za predsjednicu Mandatnog povjerenstva, Vesnu Nađ, i članove povjerenstva Sandru Švaljek, Mislava Hermana, Dragicu Nikolić i Nenada Matića, glasalo je 50 zastupnika u Skupštini.

Nakon izglasavanja Mandatnog povjerenstva, određena je stanka od 20 minuta, a Povjerenstvo je za to vrijeme održalo sastanak i pripremilo izvješće, koje je u nastavku sjednice pročitala njegova predsjednica Vesna Nađ. Formiran je i Odbor za izbor i imenovanja, za čiju je predsjednicu izglasana Milana Vuković Runjić, a članovi Dragica Nikolić, Drago Prgomet, Ana Lederer i Ilija Ćorić.

Za predsjednika Gradske skupštine predložen je Andrija Mikulić. Predložio ga je Drago Prgomet, a nisu ga podržali Tomislav Tomašević, iz platforme Zagreb je naš, Mato Kapović iz Radničke fronte i SDP.

Na kraju je Andrija Mikulić postao novi/stari predsjednik Gradske skupštine. Za njega je glasalo 26 zastupnika, 20 je bilo protiv i pet suzdržanih.

Komentiraj