ODGODA EVAKUACIJE CIVILA: I dalje Rusi gađaju Marioupolj – policija megafonima obavještava građane

Najavljene dobre vijesti s istoka Europe – pale su u vodu. Ovako je jutros zborilo rusko ministarstvo obrane.

“Danas 5. ožujka od 10 sati po moskovskom vremenu, ruska strana objavljuje prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora kako bi se civilima omogućilo da napuste Mariupolj i Vlnovahu. S ukrajinskom stranu su dogovoreni humanitarni koridori i izlazni putovi.”

Ipak, primirje je palo u vodu, a civili koji su započeli evakuaciju morali su se vratiti. Policija sada navodno megafonima po gradu objavljuje odgodu evakuacije te kako pregovori s ruskom stranom još traju.

I ukrajinski predsjednik mislio je da je humanitarni koridor gotova stvar. Pozvao je ljude da se evakuiraju, ali i zamolio one koji mogu ostati – da se bore i dalje.

Demantirao je i stalne dezinformacije Moskve kako je dezertirao u Poljsku.

“Svaki drugi dan pojavljuje se glasina da sam pobjegao iz Ukrajine, Kijeva ili ureda. kao što vidite, ovdje sam na svom mjestu. Nitko nigdje nije pobjegao. obožavam trčanje, ali sada nije vrijeme za aerobne vježbe. Tako mi to činimo.”

Zelenski je oštro kritizirao stav NATO saveza kako se neće uplitati u sukob ni na tlu, niti na nebu. Američki državni tajnik Antony Blinken još jednom je ponovio svoj stav:

“Jedini način da se provede zona zabrane letenja jest slanje NATO-vih zrakoplova u ukrajinski zračni prostor i rušenje ruskih aviona, a to bi moglo prouzročiti rat u Europi.

Predsjednik Biden je bio jasan – nećemo ulaziti u rat sa Rusijom.”