OD SLJEDEĆEG TJEDNA: Osjetno pada cijena dizela, a i benzin bi mogao pojeftiniti

Ministar gospodarstva Davor Filipović izjavio je u petak da se od sljedećeg tjedna može očekivati osjetno pojeftinjenje dizela.

– Što se tiče cijena naftnih derivata i goriva, cijene su u protekla dva tjedna padale i mogu reći da se od sljedećeg tjedna može očekivati osjetno pojeftinjenje dizela, rekao je dodavši da će se, kada je riječ o benzinu, vidjeti kakvo će biti trgovanje danas na tržištu Mediterana – ili će, kaže, biti na istoj cijeni ili će biti lagani pad cijene.

Filipović je u petak sudjelovao na konferenciji “Kvarner kao energetsko čvorište – LNG, budućnost plina i tranzicija prema vodiku.”

Na pitanje o cijenama nafte i plina te privodi li se energetska kriza kraju, odgovorio je da, dok traje ruska agresija na Ukrajinu, ne možemo govoriti o tome da nema krize i da više neće biti poremećaja što se tiče energetike, cijena goriva, plina i električne energije.

Nastavio je kako je dobro da su se cijene stabilizirale te da su, kada je riječ o plinu, nakon što je na europskoj razini odlučeno o ograničavanju cijene na maksimalnih 180 eura po megavatsatu, cijene polako krenule prema dolje.

– Jučer je cijena plina bila oko 40 eura po megavatsatu, a neke projekcije su od 40 do 50 tijekom cijele ove godine. Naravno, sve se to može i promijeniti, no situacija je sada zadovoljavajuća, kazao je Filipović, javlja HRT.

Govoreći o električnoj energiji, rekao je da su kroz dva paketa mjera ograničene cijene električne energije tako da se građanima cijena ne promjeni.