OD PONEDJELJKA: U zdravstvu i socijali od obvezne COVID potvrde

COVID potvrde od sutra se uvode u sustave zdravstva i socijale. Bez potvrde o preboljenju ili cijepljenju, ili pak bez negativnog testa, zaposlenici neće više moći doći na posao.

Izvor: Media servis

Što će biti s onim zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti ni testirati, odgovorio je prošli tjedan ministar zdravstva Vili Beroš:

“Imamo lijek, imamo cjepivo i razumski je orijentirati se prema njemu. Ukoliko netko ne želi, morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena koju po ovoj odluci zdravstvene ustanove moraju voditi i neće moći prisustvovati radu. Na taj način, oni koji se ne žele testirati, neće moći raditi i napravit će probleme i sustavu i sebi.”

Ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović rekao je ranije da ne vidi nijedan racionalni razlog da se necijepljeni djelatnici odbijaju testirati o trošku države.

Poručio je u petak i da je njegov sektor spreman za provođenje odluke o obveznim COVID potvrdama.

”Ono što želim naglasiti je da su upute dostavljene svim poslodavcima u socijalnoj skrbi. Sustav će ponedjeljak sigurno dočekati pripremljen. Ne očekujemo da će ovo probuditi nekakve negativne efekte za sustav. ”

Od ponedjeljka COVID potvrdu moraju imati i pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, kao što je primjerice gastroskopija, pratnja pri porođaju, roditelji koji su u bolnici s djetetom ili osobe u pratnji pacijenta.

Potvrde pacijent ne mora nositi za većinu kontrola, rendgena ili na hitnoj pomoći, kao ni kod liječnika obiteljske medicine ili osobnih stomatologa.

Komentiraj