OD KUD-A DO KUD-A: Baš je velika Mala Gorica u pjesmi, svirci i plesu

Pjeva se, pleše, svira, odjekuje pjesma, poskakuju i mladi i oni stariji, čuju se zvuci vesele poskočice, jer traje proba KUD-a “Mala Gorica” iz istoimenog živopisnog naselja u sklopu grada Sveta Nedelja.

*Serijal “Od KUD-a do KUD-a” ostvaruje se uz pomoć dodijeljenih sredstava Zagrebačke županije

I dok vrijedni čuvari narodne baštine uvježbavaju nove dionice kako bi pjesmu i ples, narodne nošnje i sve što ide uz to, otrgli zaboravu i ostavili novim generacijama, na svaki korak, na svaki zvuk i pokret budno paze vrijedni voditelji. Tu su za folkloraše Tihana Dragozet, a za pjevačku sekciju i tamburaše Natko Gaberc. Naravno, ne treba zaboraviti niti Katarinu Kralj, koja vodi brigu o najmlađima, koji će jednoga dana uskočiti na mjesto onih koji odlaze.

za Milivoja vinkovci

Od onih koji brinu da KUD uspješno živi i djeluje, predsjednika Željka Šimeca, dopredsjednice Vesne Galic i blagajnice Ružice Fabijančić doznajemo i sve druge potankosti o KUD-u “Mala Gorica”, koji je osnovan 1997. godine. Osim čelnih ljudi KUD-a tu su još i četiri člana Upravnog odbora, koji pomažu kako bi bili uspješni u ovim dosta teškim danima, posebno kada je riječ o financijama.

U društvu je trenutno35 članova, a pjevačka sekcija je ta koja je već godinama u istom sastavu. Stanje se stalno mijenja, jer ima odlazaka nakon što neki mlađi krenu putem srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja. Ali, i dolaze novi.

za Milivoja 12

Desetak je tu i najmlađih koji gledaju, uče i vide se jednoga dana među onim važnijim, starijim. Najmlađa je članica petogodišnjakinja, a najstarija gospođa kojoj je 70, ali ne odustaje s obzirom da je članica od osnutka KUD-a. Tempo i nije tako strašan, jer probe su jednom tjedno, a kada se približava neki važan nastup, tada su i češće.

Tijekom godine imaju i dvadesetak nastupa, na oduševljenje publike mjesta koja posjećuju, al ii svojih sumještana koji su zadovoljni što se njihovo mjesto promovira diljem Hrvatske, ali i šire. Jer, u KUD-u kažu kako su im najčešći nastupi po Slavoniji i u Moslavačko-sisačkoj županiji. Ali, zalete se i na more kad dođu ljetni mjeseci da tamo turistima prikažu ljepotu svojih nošnji, pjesama i plesa.

za Milivoja 5

Otiđu i malo u zaleđe, kako kažu, kao u Galovac s čijim KUD-om održavaju dugogodišnje prijateljstvo, pa i razmjenjuju posjete. Izvan granica Hrvatske bili su do sada u Švicarskoj, Mađarskoj i BiH.

Naravno, za rad i uspješne nastupe uslijedile su i nagrade poput priznanja Grada Svete Nedelje za posebna postignuća na području culture. Međutim, u KUD-u će rado reći kako su im najljepše i najveće nagrade kada ih drugi KUD-ovi pozovu na sudjelovanje na nekoj manifestaciji, pa kad tamo dožive dugotrajni pljesak oduševljene publike.

kud mala gorica, lijepom našom

KUD “Mala Gorica” nastupio je i dva puta do sada u emisiji “Lijepom našom”, pa dva puta na Đakovačkim vezovima i jednom na Vinkovačkim jesenima. Nastupaju i na smotri folklora Grada Svete Nedelje. Bili so i u Kraljevoj Sutjesci u BiH što im je ostalo u jako lijepom sjećanju.

Nastupali su i na Međunarodnoj smotri folklora koja se održava u Kerestincu u dvorcu Erdody, kao i svake godine na Božićnom koncertu u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Svete Nedelje koji se donedavno održavao u Crkvi Presvetog trojstva u Svetoj Nedelji, a sada u sportskoj dvorani u OŠ “Vladimir Dešćak” u Rakitju.

Članovi KUD-a mogu se pohvaliti i kako su do sada izdali dva nosača zvuka, a 2017. godine izdali su i SPOMENICU u povodu 20. obljetnice rada i djelovanja KUD-a.

za Milivoja -11

Kada govore o problemima, ističu kako je najveći problem zadržati mlade članove, što je uglavnom vezano uz njihovo odrastanje i školovanje, ali su uvjereni kako se taj problem osjeća i u drugim KUD-ovima.

Poručuju kako čovjek mora biti “vezan” za KUD srcem i dušom, a ne da to predstavlja neku obvezu već zadovoljstvo što dolaziš u taj proctor na ugodno i veselo druženje s ljudima, članovima KUD-a, s pjesmom uz ples i radost što uvijek možeš upoznati neke druge ljude, kao i običaje koje sa sobom donose.

kud mala gorica

Na pitanje kako se snalaze s nošnjama, u KUD-u odgovaraju: “Svetonedeljske nošnje imamo svoje, neke stare i više od sto godina. U našem vlasništvu su i nošnje Zagorja za zagorske plesove, a za ostale koreografije posudimo nošnje u posudionici”.

U programu redovnih godišnjih aktivnosti KUD organizira Jurjevo, taj dugovječni spomen na Sv. Jurja  koji se odavno obilježava u našim krajevima paljenjem krijesa, pripremaju izložbu starina, priređuju martinjske običaje, krštenje mošta.

za Milivoja-14

“U lipnju svake godine održavamo najveću manifestaciju u gradu Sv. Nedelja – Malogoričke susrete koji će se ove godine održati jubilarni 20. Puta”, kažu nam u KUD-u. “Kroz manifestaciju nastojimo prikazati narodne običaje drugih krajeva Hrvatske. Na susretima sudjeluje desetak KUD-ova iz cijele Hrvatske”.

Za Milivoja 1-Susreti

A kad je riječ o financijama, koje uvijek nedostaju, u KUD-u ističu kako im pomaže Grad Svete Nedjelje pomaže da ostvare ono što su zacrtali, a da nema te pomoći, kažu, teško bi bilo održati tako veliku manifestaciju kao što su Malogorički susreti. Ponekad se uključe za pomoć i poneki mjesni sponzori.

za Milivoja - 9

“Bilo bi lijepo kad bi Mala Gorica imala osnovnu školu, onda bi i u KUD-u bilo više djece koju bi zainteresirao folklor. Osnovna škola postoji u Kerestincu i Svetoj Nedelji i koliko se mi god trudili i ostavljali obavijesti u školi da primamo nove članove ne nalazi se na pozitivne odjeke”, kažu iz KUD-a pomalo žalosni.

za Milivoja - 7

No, zato stariji članovi koji su u KUD-u već 20 i više godina nastoje privući djecu i mlade u prvom redu pričama o ljepoti druženja na probama, na putovanjima, gdje je uvijek puno veselja, smijeha i radosti, kao i očekivanja gdje se ide i kako će nas domaćini dočekati. To su trenuci u kojima se sklapaju mnoga nova prijateljstava, koja povezuju pjesma i ples, uz  obveznu nadahnutu svirku tamburaša.

za Milivoja-najmlađi članovi

Komentiraj