OD IDUĆEG TJEDNA: Kreće cijepljenje AstraZenecom – mogućnost i liječenja krvnom plazmom

Pozitivan epidemiološki trend u našoj zemlji se nastavlja. Na gotovo pet i pol tisuća testova, zabilježeno je 549 novozaraženih osoba.

Izvor: Media servis

Među njima su 1203 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 106 pacijenata. Preminulo je 16 osoba. U posljednja 24 sata oporavilo se njih 552. Sutra stiže prva tranša cjepiva AstraZenece, a cijepljenje počinje idući tjedan. Stigla je još jedna dobra vijest- istraživanja liječenja od COVIDa -19 krvnom plazmom pokazala su se uspješnima.

U ovom tjednu imamo 13,1 posto manje novozaraženih nego u prošlom. ‘Situacija je stabilna, no utakmica još traje’, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
‘Svaki potez na terenu može biti odlučan za krajnji ishod. Mjere ne bi smjele biti samo smjernice na papiru. Pridržavanje mjera otvara vrata prema funkcioniranju društva, ali kršenje mjera nije dobro došlo već će prolongirati otvaranje tih vrata”.

U Hrvatskoj su dosad cijepljene 59 593 osobe. Sutra dolazi prva tranša AstraZenece,a cijepljenje počinje idući tjedan. Tijekom ovog mjeseca očekuje se 154 tisuće doza. Epidemiolog Krunoslav Capak osvrnuo se na djelotvornost navedenog cjepiva.

”Ako se radi o pozitivnom PCR-u i jednom simptomu bolesti, učinkovitost je 60%. Niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, znači da je gotovo 100% učinkovito na teže oblike bolesti”.

Infektologinja Alemka Markotić najavila je dobre vijesti što se tiče liječenja oboljelih od COVID-a krvnom plazmom osoba koje su zarazu već preboljele.

”Polovicom siječnja je izašla relevantna studija koja je bila usmjerena na najrizičnije skupine, bolesnike starije od 65 godina. Zaključeno je da plazmu treba dati unutar prvih 72 sata dok se još virus nalazi u cirkulaciji i umnožava se”.

Do 15.veljače sigurno nema popuštanja mjera, a za neke djelatnosti se spekulira da niti onda. Nekolicina ugostitelja odlučila je unatoč zabrani otvoriti svoja vrata. Policija je odradila raciju, stigle su im i novčane kazne. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o tome je imao za reći samo da je to pokazatelj da policija odrađuje svoj posao. Neke od susjednih zemalja imaju stroge mjere na granicama, pa se postavlja pitanje, kako će skorašnja turistička sezona funkcionirati uz PCR testove i cijepljenje?

”Mi nemamo toliko ljudi da se možemo osloniti na domaće goste, neke druge države mogu. Vjerojatno će ih poticati da godišnje odmore provedu u svojoj zemlji. Taj trend se i prošle godine mogao prepoznati i mi ga moramo anticipirati”.

Jedna smo od rijetkih zemalja koja je uspjela bitno spustiti broj zaraženih i hospitaliziranih, a nismo uveli stroge mjere koje su uvele druge zemlje EU, naglasio je Božinović. Upitan je i koliko je realno da se mjere ublaže 15. veljače.

”Ljutnjom nećemo postići ništa, nećemo riješiti ovo pitanje. Ali solidarnim pristupom gdje svatko pokazuje razumijevanje za onog drugog, mislim da ćemo onda uspjeti”.

Komentiraj