OD DANAS U TRGOVINE PO NOVOM: Više prostora, manje kupaca, nema sjedenja – sve prate i kamere

U kupovinu od subote idemo po strožijim, novim pravilima koja bi trebala dati više sigurnosti i pomoći u borbi protiv pandemije Covida-19.

Određeno je da se da još više prostora kupcima kako bi bilo što manje kontakata, pa će prodavaonice koje imaju do 10 četvornih metara istovremeno moći primitis amo jednog kupca.

One od 11 m2 do 100 m2 moraju osigurati 10 m2 po svakom kupcu, a prodavaonice od 101 m2 pa do 200 m2 moraju osigurati 12 m2 po kupcu.

Trgovine površine od 201 do 2000 m2 moraju osigurati 16 četvornih metara po kupcu. Najviše, 20 m2 po kupcu morat će osigurati prodavaonice veće od 2000 m2.

Uklanjaju se klupe, sjedala koja omogućuju kupcima dodatno zadržavanje u centrima, a ministar Davor Božinović o tome kaže:

“Da se taj proces što je moguće više ubrza, odnosno da ljudi ciljano dolaze u kupovinu, obave to što trebaju u najkraćem mogućem vremenu”.

Pitanje je kad ćemo se vratiti starim slikama iz trgovačkih centara (Foto: Freeimages.com)

Drugačija pravila od danas vrijede i za šoping-centre. Broj posjetitelja bilježit će kamere koje će biti postavljene na svim ulazima.

U kontrolnim sobama sve će se pratiti.  U doba velikih sniženja morat će se primjenjivati pojačane mjere higijene. Ovakvom odlukom u HUP-u su zadovoljni.

Denis Čupić, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara pri HUP-u, kazao je:

“Ove mjere su sada unificirane. Unijele su nekoliko kategorija veličina trgovina i za trgovačke centre su isto tako unijele neke jasne kriterije i ja vjerujem da će, u spletu svega ovoga, nama biti lakše iste provesti”.

Novina je i ta da će se u zajedničkom prostoru trgovačkog centra umjesto 10 m2 trebati osigurati 16 m2 za svakog kupca.

Odgovori