OD DANAS NOVA PRAVILA U PROMETU: Evo što je novo i što se mijenja

Na snagu danas stupaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Između ostalog, po prvi se puta zakonski regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila i monocikala, segwaya i slično, koji se svrstavaju u posebnu kategoriju vozila, tzv. osobno prijevozno sredstvo.

Izvor: Media servis

Vozači moraju nositi kacige, a zbog slušalica će biti kažnjeni s 300 kuna. Zakonom se jasno definira koridor za prolazak vozila hitnih službi na prometnicama sa više od dvije prometne trake, kao i viša kazna za prekoračenje brzine.

Jedna od zanimljivijih novosti jest da liječnici u medicinskoj dokumentaciji moraju evidentirati kada pacijentu daju terapiju koja bi im mogla utjecati na sposobnost upravljanja vozilom. Prvotna ideja je bila da to moraju prijaviti i policiji protiv čega su se u KOHOM-u glasno pobunili. Predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić za Media servis je uoči saborskog glasanja ponovila:

“Vozača upozorimo da u svom aktualnom stanju nije uputno voziti kroz određeni period i da smo spremni takvu zabilježbu ostaviti u medicinskoj dokumentaciji, ali ne o tome obaviještavati policiju, već da svaki pacijent-vozač preuzme osobnu odgovornost za svoje daljnje postupanje.”

I tako je i bilo. Dogovoren je kompromis. Vlada je podnijela amandman na prijedlog zakona, a premijer Andrej Plenković poručio:

“Ne, nismo se omekšali nego smo razumni. Dakle, ja sam zaustavio izglasavanje u drugom čitanju tog zakona jer sam shvatio da postoje određene nejasnoće. Tražio sam ministra Božinovića da se revidira taj jedan članak o kojem se radi. On je sjeo s predstavnicima liječnika i našli su formulaciju koja je prihvatljiva svima. Svi će biti zadovoljni. Nitko neće biti nasekiran da neće moći voziti auto.”

Sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača i kandidata za vozače, liječnici mogu upozoriti vozača na privremenu nesposobnost koja ne može biti duža od šest mjeseci.