OD BADNJAKA DO BADNJAKA: Za prošli obećao otkupiti INA-u – sada kaže: “Nije to otići u dućan!”

 

Foto: Vlada RH
Foto: Vlada RH

Premijer Plenković poručuje da je 2018. godina reformi, a da su u ovoj ostvarili većinu ciljeva.

Piše: Vlatka Koren (Media servis)

“Na nama je da dinamiziramo gospodarstvo, da budemo društveno osjetljivi i solidarni prema onima koji su u najtežoj situaciji, da taj makrokontekst ima efekta na njihovim životima. I to je ono što je glavna zadaća vlade – gospodarstvo”, kazao je za HTV.

Plenković je na tragu nedavnog susreta s mađarskim kolegom Orbanom odbacio kritike da još nema ništa od reotkupa Ine kojeg je prije točno godinu dana najavio.

”Hrvatska vlada želi da otkup MOL-ovih dionica u Ini ne dovede do povećanja javnog duga. Temeljito smo se pripremili, poslali smo zahtjeve za prijedloge za međunarodne savjetnike. Kada dobijemo njihove ponude, analize i procjene, donosit ćemo sve potrebne odluke koje nam moraju pomoći da ostvarimo cilj. To nije posao otići u dućan i kupiti neki artikl”, bio je slikovit Plenković.

U ovom trenutku je, ističe, važno pratiti kako ide proces u Washingtonu na Međunarodnom sudu za investicijske sporove, a nakon što je Hrvatska lani u Ženevi izgubila arbitražu u slučaju Ina-MOL.”U tom smislu mislim da imamo sigurno do kraja iduće godine vremena da se to pitanje riješi i to je ono što radimo”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, Plenković je na prošli Badnjak s izvanredne konferencije za novinare u Banskim dvorima odaslao veliku objavu. Vlada ima razrađen plan povratka Ine u hrvatske ruke, tvrdio je.

“Ina je za nas strateška nacionalna kompanija. Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini. Prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv i koji u konačnici neće povećati javni dug Hrvatske”, rekao je Plenković.

Iz Vlade ovog tjedna odgovor da bi model tek trebao biti predložen, a predložit će ga savjetnik kojeg odabere vlada.

PODSJEĆAMO, PISALI SMO:

PREMIJER OBZNANIO: Vraćamo INA-u Hrvatskoj – arbitraža s MOL-om propala – čitajte OVDJE.