OD AKIJA SE OPRAŠTAJU I POLITIČARI: I dalje će ostati dio naših života, zauvijek u antologiji rock-glazbe

Tužne vijesti dolaze iznenada pa je tako i ona da je preminuo legendarni Aki Rahimovski, pjevač Parnog valjka.

O gubitko odlaskom Rahimovskog oglasilo se i nekoliko političara.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno.

“Svojom snažnom energijom i neumornim optimizmom, čak i kad je pjevao balade, Aki Rahimovski je zadužio hrvatsku glazbenu kulturu jedinstvenim interpretacijama i prepoznatljivim vokalom koji će zauvijek ostati u sjećanju mnogih generacija.

Od 1975. godine kada je s gitaristom i skladateljem Huseinom Hasanefendićem – Husom, Juricom Pađenom i u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnovao „Parni valjak”, do kraja je ostao vjeran svom bendu. U bogatoj, gotovo četrdesetogodišnjoj karijeri „Parnog valjka“, Aki je otpjevao svih 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma od kojih je „Bez struje: Live in ZeKaeM“ najprodavaniji hrvatski „uživo“ album.

„Stranica dnevnika“, „Vrijeme je na našoj strani“, „Uhvati ritam“, „Zastave“, „Lutka za bal“, „Jesen u meni“, „Pusti nek traje“, … tek su neki od brojnih mega-hitova ove grupe koji su zahvaljujući upravo jedinstvenom glasu Akija Rahimovskog obilježili naša veselja i naše tuge, zajedničke izlete, obiteljske i generacijske proslave, a ostat će i dalje dio naših života, kao što će biti zauvijek upisane u antologiju hrvatske rock-glazbe.

Odlaskom Akija Rahimovskog, Hrvatska je izgubila jedinstvenog glazbenika, umjetnika snažnog glasa i velikog srca, stoga u ime Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno, obitelji i prijateljima izražavam iskrenu sućut”, stoji na stranici Ministarstva.

Sućut obitelji uputio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Poštovana obitelji Rahimovski,

s tugom i žaljenjem primio sam vijest o iznenadnom odlasku gospodina Aleksandra Akija Rahimovskog, jednog od naših najcjenjenijih glazbenika. U ime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam vam duboku i iskrenu sućut.

Aki Rahimovski i Parni valjak obilježili su hrvatsku glazbenu scenu u posljednjih nekoliko desetljeća. Specifičan i prepoznatljiv vokal iznimnih sposobnosti bio je jedan od zaštitnih znakova Parnog valjka. Njegove osebujne i strastvene izvedbe na mnogobrojnim koncertima unosile su posebnu energiju i dobro raspoloženje na pozornicu i među publiku. Upravo pjesme koje je izvodio ostat će u trajnom sjećanju različitim generacijama koje će ih i dalje s istom emocijom pjevati i voljeti.

Preranim Akijevim odlaskom ostaje praznina ponajprije Vama, poštovana obitelji, te članovima njegovog benda, prijateljima i kolegama, ali i svima koji su odrastali uz njegove brojne hitove i stihove. Još jednom, primite izraze iskrene sućuti.”

SDP-ov Arsen Bauk kaže kako je Parni valjak stalno pri vrhu njegove top-liste.

Jedna od prvih audio kazeta koje sam kupio bio je album “Sjaj u očima” (1988) na kojoj je “Prokleta nedjelja (Što je iza oblaka)” bila prva pjesma na A strani. Od tada, Parni valjak je konstantno pri vrhu moje top-liste.
Zadnji put vidio sam Akija prilikom posjeta makedonskog predsjednika, a tom prilikom je, onako “anplagd” otpjevao i par makedonskih pjesama.

Teško mi je bilo odabrati koju od mnogobrojnih pjesama Parnog valjka dodati na ovu objavu pa sam odabrao nešto što je više njegovo, a manje naše, ali je i zbog ljudi poput njega postalo i naše. Makedonac, rođen u Srbiji, živio u Hrvatskoj i umro u Sloveniji.

Slušali su ga u svim tim zemljama i sve ih je učinio barem malo boljim, a onda i nas barem malo boljim ljudima. Pustimo da sjećanje na njega traje, sve dok traje, dobro je…

Od Rahimovskog se oprostila i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak.

“Prvi koncerti na koje sam išla sama su bili koncerti Parnog valjka u sedmom il osmom razredu osnovne. Od tada svaka žurka u srednjoj i kasnije na faxu nije mogla proći bez Lutke za bal, Nede, prevela me mala,…Vrijeme je na nasoj strani,… Kad pomisliš na Parni valjak pomisliš prvo na Akija pa onda na Husa i ekipu. Počivaj u miru, dragi Aki”, napisala je na Facebooku Puljak.

Šef HSS-a Krešo Beljak od frontmena Parnog Valjka oprostio se na Twitteru.

“Na tvoj listi, ja sam samo broj… Prošao ko dašak vjetra, kroz život tvoj.. Napola prazna, stranica dnevnika…. Da li me se sjećaš? Dal mi ime pamtiš? Ma zauvijek ćemo te pamtiti Aki… Počivaj u miru tamo gore među ostalim vječnim zvijezdama”, napisao je Beljak.