OBUZDATI CIJENU PLINA: PDV pada na pet posto, ili privremeno čak na nulu

Vlada priprema paket mjera kojima bi trebao biti ublažen nadolazeći udar poskupljenja energenata na standard građana.

U javnosti su se dosad mogle čuti informacije kako je jedna od ključnih mjera koje Vlada promišlja i snižavanje stope PDV-a na prirodni plin s trenutnih 25 na 13 posto.

Kako doznaje Jutarnji list, realna je mogućnost da se Vlada odluči na značajniji porezni rez, pa PDV na plin smanji na 5 posto ili čak privremeno ukine naplatu PDV-a na taj energent.

Trenutno se rade simulacije utjecaja koji bi svaki od tih scenarija imao na finalnu cijenu plina koju plaćaju potrošači, ali i na stabilnost državnog proračuna, koji je posebno važna stavka u godini kad Hrvatska želi zaključiti proces pristupanja eurozoni.

Ako važeća povijesno visoka cijena plina ostane takva sve do ranog proljeća – godišnji trošak za plin za prosječno hrvatsko kućanstvo koje koristi oko 15 tisuća kilovatsati godišnje bi porastao bi za oko 3700 kuna.

Rezanjem stope PDV-a na 13 posto, to poskupljenje bilo bi smanjeno na oko 2900 kuna, a rezanjem na 5 posto na 2300 kuna.

Kada se PDV na plin uopće ne bi naplaćivao, prosječno kućanstvo bi svejedno bilo suočeno s rastom troškova od dvije tisuće kuna.