OBRAT U SLUČAJU VJEROUČITELJA: Protiv Krešimira Bagarića bit će svjedoka

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U pitanje je doveden proces protiv zagrebačkog vjeroučitelja Krešimira Bagarića, kojem je određen istražni zatvor nakon što je na satu vjeronauka u osnovnoj školi Matije Gupca na Knežiji pozivao na nasilje i mržnju.

Damon Balenović (Media servis)

“Trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo biti. Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku”, poručio je svojim učenicima vjeroučitelj Bagarić.

Dio je to opusa vjeroučitelja Bagarića, no snimka koju je prenio Index.hr, a napravio jedan učenik nije zakonit dokaz jer nije ju napravila policija po strogo propisanim pravilima i s valjanim sudskim nalogom.

Ipak, odvjetnik Branko Šerić podsjeća na slučaj SDP-ova Željka Sabe koji je osuđen na temelju snimke koja isto tako nije zadovoljavala kriterij zakonitosti.

“Kazneno je djelo nedozvoljenog prisluškivanja i snimanja. Međutim, Vrhovni sud je kod slučaja Sabo odlučio da postoji takozvani viši interes. Stvar je od slučaja do slučaja kako će se takva jedna snimka koristiti. Radi li se ovdje o neovlaštenom snimanju ili ne, ipak će sud odlučiti”, rekao je za Media servis odvjetnik Branko Šerić.

Kako pišu neki mediji, roditelji učenika ne dozvoljavaju istražiteljima da im ispituju djecu. No, portal Index javlja da će najmanje dvoje djece iz Osnovne škole Matije Gupca svjedočiti protiv vjeroučitelja Bagarića, koji je, na satu vjeronauka učenike osmog razreda poučavao da je Srbima trebalo nabijati glave na kolce, a Vesnu Pusić i Stjepana Mesića strijeljati ili objesiti.

Od roditelja čija su djeca bila na tom satu Index danas doznaje da je samo dio roditelja upitan želi li dozvoliti da njihova djeca svjedoče .U ovom slučaju sustav je do sada reagirao dobro, rekla nam je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

“Ono što bi roditelji trebali znati je da se radi o ispitivanju koje je usklađeno s visokim standardima i međunarodnim preporukama. Djeca se ispituju putem video linka, putem stručne osobe ili radnika, uz prisustvo roditelja, odnosno osobe od povjerenja”, rekla nam je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Podsjetimo, ravnateljica škole pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza vjeroučitelju, a on je otvorio bolovanje. No to ga nije spasilo od pritvora. A izjave vjeroučitelja Bagarića osudila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, od njega se ogradila i Zagrebačka nadbiskupija.