OBNOVA I OBEĆANJA: Sve zahtjeve koje trenutno imamo obradit ćemo u manje od godinu dana

Dvije su godine od potresa koji su tijekom dva dana na Baniji brojne građane ostavili bez domova. Nažalost, i danas se može samo konstatirati, a priznali su to i vladajući, da je obnova nestvarno spora.

Izvor: Media servis

Od resornog ministra Ivana Paladine jutros nova obećanja:

“Mi smo trenutno obradili više od 40 posto svim zahtjeva za obnovom. Mi ćemo ovom dinamikom, samo da nastavimo ovom dinamikom do koje smo došli u ovom trenutku i koliko smo ubrzali, obraditi sve zahtjeve, sve, za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, za novčanu pomoći i za konstrukcijsku i za ne konstrukcijsku obnovu u manje od narednih šest mjeseci. Sve zahtjeve koje trenutno imamo ćemo obraditi u manje od godinu dana. Isto tako, značajno smo unaprijedili regulativu što se tiče modela samoobnove.”

Osvrnuo se i na korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu javnih objekata.

“Prije nekih sedam osam mjeseci mi smo imali realizaciju manju od deset posto. U ovom trenutku realizacije je oko 40 posto ukupnih alokacija za oba potresa. Samo da nastavimo ovako mi ćemo imati realizaju i višu od sto posto ukupnih alokacija. To je čista matematika. To ne znači da sada možemo sto posto reći i biti mirni. Ne, nema opuštanja.”

Odgovor na pitanje hoće li, u vidu ranije izjave da ne mora biti ministar ako premijer Andrej Plenković nije zadovoljan, nije dao nego poručio…

“To je potpuno ista izjava kao što sam rekao i nekoliko dana prije pa nije izazvala takve reakcije. Znači to je jedna potpuno uobičajena izjava i sve ove špekulacije neću komentirati.”