OBNAVLJA SE VOJARNA U VLAŠKOJ: Osim četiri škole koje će tu biti smještene, Bandić najavio i nove projekte

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Predstavljen je projekt obnove i prenamjene prostora bivše vojne bolnice u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

Izvješće: Media servis

Čestica se nalazi u užem središtu Zagreba, veličine je gotovo 12 tisuća kvadrata. Projekt će se razvijati kroz 4 faze, a danas je predstavljena prva faza – projekt glazbene škole.

Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. “Obnova će ići sukladno konzervatorskim propozicijama, no zgradi će biti udahnut novi život. i to na najbolji mogući način jer će biti usmjerena na mlade. Tu će naime biti glazbena škola Elly Bašić.”

Cjelokupno područje u kojem se nalazi kompleks stare vojne bolnice prostire se na ogromnih 40 tisuća kvadrata. U gradu su osmislili tri scenarija popunjavanja tog prostora određenim sadržajima.

Pročelnica Cvjetko Jerković pokušala ih je pojasniti.”Prvi scenarij podrazumijeva da maksimalno sačuvamo sve što je trenutačno prisutno na lokaciji – bez ikakvog rušenja. Drugi scenarij podrazumijeva uklanjanje nekoliko objekata koje bi zamijenili s novima, dok treći scenarij ide ka tome da porušimo veći dio postojećih građevina i zamijenimo ih sa identitetski jačim građevinama”.

O cijeni projekta pročelnica nije znala. Natječaj za uređenje škole trebao bi biti raspisan tijekom idućeg mjeseca, a škola bi svoja vrata mogla otvoriti već kroz godinu i pol. Obnova ovog kompleksa u strogom središtu Zagreba od strateškog je interesa za grad, veli gradonačelnik Bandić. Jer osim glazbene, još neke škole mogle bi pronaći svoj dom u kompleksu bivše vojarne u Vlaškoj ulici.

“Ovdje će ići još tri škole, u tri faze. Riješit ćemo konačno i kontroverze oko novih prostora baletne škole. Tako da će se tu, na kraju, naći glazbena i baletna škola, 18. gimnazija te Pavao Markovac škola.” Mnogi su, tvrdi Bandić, bacili oko na ovo vrijedno zemljište, pa je na početku bila ideja da se na tom prostoru smjeste ministarstva i državni uredi.

Obnova kompleksa vojarne u Vlaškoj početak je “vala obnove” napuštenih prostora u Zagrebu, najavljuje Bandić.”Nakon toga ide prostor Gredelja od nekih 135 tisuća kvadrata, pa Paromlin, zatim prostor Badela sa svojih 20-ak tisuća kvadrata te 100 tisuća kvadrata Zagrepčanke, a onda i prostor Brezja između NSK-a i Gradske uprave, gdje bi trebala niknuti državna opera i ostali kulturni projekti, na Lenucijevoj potkovi, bitni za Grad Zagreb.”

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/milanbandicgradonacelnikzagreba/posts/1907286099514681″ bottom=”30″]