OBNAVLJA SE SLJEMENSKA CESTA: Zatvorena radnim danom od 8 do 17 – završetak krajem lipnja

Grad Zagreb užurbano obnavlja javnu infrastrukturu oštećenu u potresu kako bi u sljedeća tri i pol mjeseca iskoristio što više sredstava iz Fonda solidarnosti. Otvorenje radova na Sljemenskoj cesti gradonačelnik je iskoristio da komentira aktualnosti u metropoli.

Izvor: Media servis

Počeli su radovi na Sljemenskoj cesti dugoj 21 kilometar koji su vrijedni pet milijuna eura, a koji se s 80% financiraju sredstvima iz Fonda solidarnosti. Radovi će trajati radnim danom od 8 do 17 sati i u to vrijeme se cesta neće moći koristiti. Cesta bi trebala biti završena do kraja lipnja do kada se moraju iskoristiti sva europska sredstva, a Zagreb je dobio na raspolaganje 180 milijuna eura za poslijepotresnu obnovu. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević podsjetio je za što će se iskoristiti:

“Za obnovu mostova, za klizišta, za obradu građevinskog materijala koji je nastao od rušenja zgrada nakon potresa, za cjelovitu obnovu škola – osnovnih i srednjih, za obnovu vodovodne mreže za koju smo uspjeli dokazati da su povezane s potresom.”

Upravo zbog obnove vodovodne mreže u Zagrebu će voda poskupiti 15%. No, odluka je odgođena za nekoliko mjeseci.

“Novi direktor Blažević je napravio reviziju cijelog procesa koji je proveo bivši direktor Poljak i utvrdio je nekakve proceduralne greške. A kako ne bi riskirali da drugi dio poskupljenja padne na Vijeću za vodne usluge povučen je cjenik. On je donio tu odluku prošli tjedan i da se krene u novu proceduru.”

Foto: Screenshot

Tomašević je upozorio da je ispod radara prošla vijest da je prije mjesec dana voda za 30% poskupila u Vinkovcima gdje je na vlasti HDZ-ovac Ivan Bosančić. Na to se osvrnuo premijer Andrej Plenković:

“Ako Vijeće utvrdi da je neopravdano, djelovat će, kao što je djelovalo prema Zagrebu. Da ne bi bilo nekih dilema. Kao naš je pa ćemo ga pustiti.”

Promjena koja je prije mjesec dana zatekla građane istoka Zagreba je skraćivanje linija 5 i 7 do Maksimira, odnosno Dubrave. Rasteretilo je to tramvajski promet, no stvorilo velike gužve u tramvajima. Hoće li se odluka revidirati, pitali smo direktora ZET-a Marka Bogdanovića.

“Trenutno ćemo zadržati tu odluku i tako ćemo voziti te pratiti situaciju što će se dalje događati. Sve matematičke opcije su u igri. Dopustite nam da dobro provjerimo kako stvar funkcionira i vjerujem da ćete uskoro vidjeti efekt.”

Dan D u Dinamu, prošlotjednu Skupštinu pratio je i Tomašević. Poručio je da većina članova Skupštine i navijača želi da se klubom upravlja transparentno, demokratski i po zakonu.

“Ekipa bankomata izgubila je većinu na toj Skupštini. To je korak naprijed prema tome da Dinamo bude klub kojim se upravlja transparentno i demokratično, ali i put prema konačnoj izgradnji stadiona.”