OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE: Plenković na misi u Maclju – služit će nadbiskup Kutleša

Komemoracija Bleiburške tragedije i križnih puteva hrvatskoga naroda ove se godine obilježava u Maclju.

Izvor: Media servis

U Bleiburgu će se, s obzirom da je Austrija zabranila održavanje komemoracije na Bleiburškom polju, služiti sveta misa u župnoj crkvi.

Premijer Andrej Plenković sudjelovat će na komemoraciji za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.

Potom će u Crkvi Muke Isusove u Maclju, sudjelovati na svetoj misi koju predvodi nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Dražen Kutleša.

Uz predsjednika Vlade bit će minsitri Tomo Medved i Davor Božinović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg te posebni savjetnici predsjednika Vlade Mate Granić, Zvonko Kusić i Damir Krstičević.

Komemoracija i molitva za žrtve Bleiburga održana je na zagrebačkom groblju Mirogoj, na kojoj je sudjelovao premijer Andrej Plenković. Tom prilikom je poručio da je važno njegovati kulturu sjećanja koja će s poštovanjem i istinito govoriti o žrtvama:

“Kraj Drugog svjetskog rata donio je pobjedu nad nacizmom, slobodu i mir europskom kontinentu, ali nažalost zločini koji su se dogodili nad ljudima, civilima, razoružanim vojnicima koji su izgubili živote, mnogi od njih ostali bez groba predstavljaju jednu od bolnih uspomena i tragedija hrvatskog naroda u 20 stoljeću i podsjetnik na zločinački karakter totalitarnih sustava.”