OBILJEŽAVANJE BEZ ŽIDOVSKE ZAJEDNICE: Milanović i Plenković odvojeno odaju počast na Jasenovcu

Na 77. obljetnicu proboja zatočenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac održava se komemoracija na kojoj će biti državni vrh, predstavnici naroda žrtava tog logora i antifašista, no predstavnici židovske zajednice odlučili su počast žrtvama odati odvjeno, jer su nezadovoljni time što Vlada još nije zakonom zabranila uporabu pozdrava Za dom spremni.

Izvor: Media servis

Iako isti dan, odvojeno će položiti ruže i kamenčić kod spomenika Kameni cvijet i predsjednik Zoran Milanović te premijer Andrej Plenković. Počast stradalima predsjednik odaje u 9 sati, a premijer zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u 10:30 sati.

Milanović je jučer izjavio i da će u Jasenovac doći i nekoliko dana kasnije kada idu i Židovi, na poziv Ognjena Kraussa. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek jučer je istaknula da tamo ne idu iznositi dnevnopolitičke stavove.

”Zato sam apelirala da sutrašnji dan posvetimo, ne izvještavanju o tome tko je bio, kada ili došao ili nije došao, nego da ga posvetimo zaista važnim porukama o zločinima koji su se tamo dogodili. Obrazovanjem i njegovanjem kulture sjećanja sigurno da ćemo doprenijeti da nekih neprimjerenih parola i poziva ili uopće događaja bude puno manje u našem društvu”.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jučer je objasnio zašto se odlučio doći na službenu komemoraciju u ime SNV-a, a ne odvojeno. Govorio je o sastanku s premijerom na temu žrtava ustaškog režima od 15. travnja.

”Iako je došao u zadnji tren, taj sastanak je bio jedan od najboljih koje smo imali do sada po svim pitanjima koja smo diskutirali. Pitanja su predstavljena u dokumentu koji se zove 10 točaka o Jasenovcu i drugim pitanjima odnosa prema žrtvama ustaškog režima i odnosu prema tom režimu samom. To je presudilo da mi dođemo sutra. To što predstavnici židovskog naroda neće doći, ne treba nikome zamjeriti”.

Jedna od tih točaka je i ona o pozdravu Za dom spremni. ”Ona je na tragu dogovora i opredijeljenosti da se ustanovi mehanizam sankcioniranja onih koji tim oblicima poruka veličaju zločinački ustaški režim ili bilo koji drugi režim. Mi smo se usuglasili da ćemo ići tražiti rješenje”.

Uz SNV, počast će odati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista i romske nacionalne manjine.