OBILJEŽAVA SE TIJELOVO: Znate li značenje tog katoličkog blagdana?

Blagdan je Tijelova, blagdan koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa, i kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak, ali rijetki građani znaju značenje tog blagdana.

Izvor: Media servis

Katolički blagdan Tijelovo punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Hrvatskoj je za mnoge neradni dan, a obilježava se poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Vjernici taj blagdan slave od 13.stoljeća. Za Media servis velečasni Ivan Grbešić objasnio je kako je nastalo Tijelovo.

“U 13. stoljeću jedna redovnica sveta Julijana u Belgiji, imala je jedno mistično viđenje gdje je vidjela puni mjesec sa jednom mrljom i onda je shvatila da bi to označavalo mjesec crkvu, a ta mrlja da crkvi nešto fali, a to je čaščenje Kristova tijela”.Blagdan se u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo. Dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovo Tijelo. Naziv potječe iz 18.stoljeća.

Velečasni Grbešić o Tijelovskoj procesiji i prigodnom obilježavanju blagdana:”To znači da svi mi zapravo hodamo s Isusom i za Isusom, da on dolazi k nama ususret po svakoj svetoj misi i da je on dobri pastir koji nas vodi u vječnost. To je smisao Tijelovske procesije – narod, crkva koja hoda ka Isusom prema vječnosti”.

“Ja bih rekao ponajprije otvorena srca, da budemo svjesni tog najvećeg dara kojeg nam je Gospodin ostavio, primjerice ako nekoga volite onda napravite jednu fotografiju i ta osoba može biti jako daleko, može biti u Americi, Australiji, međutim ta fotografija nas uvijek sjeća na tu osobu”.

Svake godine od kada je Tijelovo uvršteno među državne praznike, redovito, brojim građanima je nepoznato stvarno značenje tog blagdana.”Nemam pojma, ali bitno mi je samo da je neradni dan.” “Nažalost ne znam, ali mislim da je slobodan dan.” “Mislim da se obilježava posljednja večera Isusa Krista, ali nisam sigurna”. “Tijelovo je katolički blagdan i obilježava se deveti četvrtak nakon Uskrsa zato što je katolički blagdan”. “Tijelovo je blagdan kojim se obilježava spomen na euharistiju. Mislim da je to utjelovljeno na Veliki četvrtak.”

U crkvama danas diljem Hrvatske nakon misnog slavlja blagdana, slijedi euharistijska procesija na kojoj vjernici sa svojim svećenicima idu gradom u procesiji i javno pokazuju svoju vjeru.