OBERSNEL ĆORIĆU I DRUŠTVU: Sramim se što ste u prilici obratiti se UN-u svojim degutantnim pismom

vjeko obersnel

Poznato je javnosti kako je zastupnik stranke HSP AS Pero Ćorić okupio grupu zastupnika Domoljubne koalicije koja je poslala otvoreno pismo Vijeću sigurnosti UN-a, u kojemu je osporila kandidaturu bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

Ovo je pismo gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela kao reakcija na njihov čin, koje prenosimo:

“Poštovana gospodo,

vaše postojanje u društvenom i političkom životu Hrvatske ima pravni legalitet iz razloga što ste pripadnici stranaka koje, nažalost, obnašaju vlast u Republici Hrvatskoj. No, to je više stvar vakuuma u srcima i glavama onih koji su glasali za vas, nego vaše stvarne mudrosti. Moralni legitimitet svakako nemate jer se, kao što vidimo, ne libite sramotiti našu zemlju čim se uhvatite pera, čim ispustite glas iz grla i čim desnicu podignete na pozdrav il odzdrav. Upravo vi nanosite trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebice na vanjskopolitičkom planu.

Uz sadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade i mnoge druge osobe iz Vlade i Sabora snosite direktnu odgovornost da je Hrvatska danas u Europi prepoznata kao mala antipatična profašistička zemlja temeljem čega je čak snimljen i film s ustaškog derneka u Kninu, umjesto da smo u očima Europe i svijeta jedna prekrasna dobronamjerna i moderna turistička destinacija”, piše gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na ssvojoj stranici vojko-obersnel.com, i dodaje:

“Legitimitet vam oduzimaju sve vaše izjave u kojima relativizirate fašizam i antifašizam, izjednačujući im vrijednosti, važnost i doseg, čineći to usred moderne Europe koja je nastala na antifašizmu, usred predivne Hrvatske koje bez antifašista ne bi ni bilo. Lošem ugledu Hrvatske u međunarodnim institucijama sveukupno doprinosite upravo vi kao predstavnici nostalgičnih pogleda prema NDH kojima priželjkujete povratak rasnih zakona, ugnjetavanje neistomišljenika i tko zna kakve sve obračune s pripadnicima drugih nacija ili nacionalnih manjina.

Temeljem svega razvidno je kako nemate ni moralne a ni druge karakteristike potrebne da zastupate interese građana u Hrvatskom Saboru, a ipak zastupate ih. U konačnici, moj je stav da svjetonazor koji zastupate ne može donijeti ništa dobra čovječanstvu, dapače, svjetonazor koji zastupate već je jednom donio pokolj Europi i svi razumni ljudi posljedice tog groznog rata razumiju, neki i pamte.

Kao građanin Hrvatske i gradonačelnik jednog hrvatskog grada, sramim se što ste uopće u demokratskoj prilici obratiti se UN-u svojim degutantnim pismom i spomenuti na taj način ime Vesne Pusić.

S poštovanjem,
u svoje ime
Vojko Obersnel