OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE: Most više ne spominje rezanje saborskih plaća na 9.999 kuna

božo petrov

Mostaši su ustrajni u svojim obavijestima na Facebooku. Tako kažu da smišljaju ukidanje nekih povlastica zastupnika, ali nema ni riječi o smanjivaju plaća.

Kažu kako upravo rade na analizi svih povlastica saborskih zastupnika. Podsjećaju one koji to ne vide kako je Most nastao „iz naroda.“ A potom kažu: „Baš kako smo i obećali, jedan od prvih poteza u idućih nekoliko dana bit će temeljita analiza povlastica zastupnika, uključujući i analizu primanja te će se na temelju toga donijeti prijedlog izmjene Zakona.“

Božo Petrov, čelnik Mosta, još je u kolovozu predlagao da se zakon reformira na način da se u Sabor bira 99 zastupnika, te da se smanji plaća zastupnika s trenutnih oko 18 tisuća kuna na 9.999 kuna neto.

Sada kažu da će se zalagati za ukidanje prava na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Podsjećamo, nakon isteka mandata saborski zastupnici imaju pravo još šest mjeseci primati cijelu plaću, a potom još šest mjeseci pola plaće. Iz Mosta i podsjećaju:

„Zastupnik kojem nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do ostvarivanja prava na zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima nedostaje manje od godinu dana, ima pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik na istoj zastupničkoj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne dulje od godinu dana.“

Most će, kažu, predlažiti izmjenu Zakona kojom bi se te povlastice ukinule. Po njima bi to vratilo povjerenja građana u izabrane zastupnike i Hrvatski sabor u cjelini, a ostvarile bi se i određene uštede u državnom proračunu.

Smanjivanje plaća, koje su u odnosu na plaće hrvatskih građana i peterostruko veće, Most još ništa ne govori. Visoka plaća ipak osigurava dobar život, pa su tako saborski zastupnici glatko odbili poziv jedinog zastupnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, koji ih je pozvao da mjesečno odvoje 1.000 kuna za siromašne. Uglavnom su to nazvali njegovom demagogijom, a Mostov Tomislav Panenić je cijelu priču odmah vratio u Sinčićevo dvorište i rekao:

„Kad Sinčić bude isplatio sredstva od predizborne kampanje onda može drugima držati propovijed… Ja sam novac od predizborne kampanje na lokalnim izborima uplatio u općinu natrag, nisam nijedne kune uzeo.“

Poruka je ipak – ne dirajte u naša primanja. (m. p.)

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!