OBEĆANA ZEMLJA: U Irskoj je već 5,5 tisuća naših ljudi – zašto odlaze baš tamo?!

Podijelite članak

dublinČak su 4342 radno sposobne osobe prošle godine otišla iz Hrvatske u Irsku u potrazi za boljim životom. U siječnju ove godine otišlo ih je još 396.

PPS brojevi (Personal Public Service Number) u Irskoj su točni i oni su objavljeni na službenim stranicama irskog ureda za socijalnu zaštitu. Brojka je vjerodostojna jer ste bez PPS-a u Irskoj nitko i ništa. On je nešto poput OIB-a u Hrvatskoj, ili nekakvog poreznog broja u drugim zapadnim zemljama i bez njega se ne može primiti plaća. Mnogi od ovih što su otišli iz Hrvatske sa sobom su poveli i djecu te se pretpostavlja da se samo 2015. iz Hrvatske u Irsku odselio oko 5500 osoba. Većina ih je iz ekonomski i gospodarski uništene Slavonije i Baranje. Rijetki su oni koji u Dublinu, Corku, Limericku ili Galwayu, gdje su najveće hrvatske “kolonije” radnika, nisu pronašli posao te su se vratili u Hrvatsku. Riječ je o samo stotinjak osoba, piše Glas Slavonije.

Osim Britanaca, koji su susjedi, najbrojniji strani radnici u Irskoj su Poljaci te uz njih Rumunji. Lani je i jednih i drugih u Irsku stiglo više od osam i pol tisuća. Slijede Brazilci (5052) te Hrvati i Španjolci (oko 4350), a među stranim radnicima značajan je udio Francuza i Amerikanaca. Ukupno je lani Personal Public Service Number u Irskoj zatražilo gotovo 95 tisuća stranaca.

Glas Slavonije bilježi priču jednog Ivana koji kaže:

“Troškovi tjedne kupnje u samoposluživanju za nas troje tada su bili oko 100 eura, s tim da se u prosjeku trošilo još dvadesetak eura tjedno na neplanirane izdatke ili namirnice koje moraju biti dnevno svježe. Stan smo plaćali 350 eura po osobi, a režije su ukupno bile oko 200 eura. Moja plaća je tada bila oko 1300 eura i s obzirom na situaciju iz koje sam došao u Irsku znao sam da se moj san počeo ostvarivati i da može biti samo još bolje. S vremenom sam se preselio u Dublin, pronašao posao za koji me mjesečno plaćaju 2100 eura i ne pada mi na pamet vraćati se u Hrvatsku.”

S druge pak strane autorica bloga “Život u Dublinu” Ana-Marija u svom je novom postu na Facebooku vrlo jednostavno objasnila zašto je Zagreb zamijenila Dublinom. “Zašto sam se odselila iz tako prelijepe zemlje, pitaju me često… Prosječna plaća nakon plaćanja poreza u Zagrebu je 5408,98 kuna (714,46 eura). Prosječna plaća nakon plaćanja poreza u Dublinu je 18.685,85 kuna (2468,19 eura) – 245,46 posto više.

Za one koji su u Irskoj ili tamo žele ići vrlo je važna i Facebook-grupa “Idemo u Irsku”. Ona je u vrlo je kratkom vremenu okupila više od 35 tisuća članova i po količini, ali i kvaliteti informacija postala središnje mjesto za sve one koji su otišli ili namjeravaju otići u Irsku.

Komentiraj