OBAMA ZA POVIJEST: Nakon 90 godina američki predsjednik stat će na tlo Kube

barack obama

Petnaest mjeseci nakon obnove diplomatskih odnosa SAD-a i Kube, američki predsjednik Barack Obama putuje u Havanu.

Obama će biti prvi američki predsjednik u gotovo 90 godina koji će posjetiti Kubu, a ondje će se zadržati dva dana, prenosi Media servis.

Cilj njegova posjeta je onemogućiti budućem američkom predsjedniku zaustavljanje procesa otvaranja Kube, i to poticanjem investicija američkih tvrtki i ublažavanjem uvjeta za putovanje.

Ovo je aktualnom predsjedniku posljednja godina mandata, a demokratski pretedenti na njegovo mjesto, Hillary Clinton i Bernie Sanders već su najavili kako bi u slučaju pobjede nastavili njegovu politiku prema komunističkoj Kubi.

Republikanac Donald Trump također smatra da su promjene u politici prema toj zemlji potrebne, no naglasio je da bi on opet otvorio pregovore i za SAD postigao i bolji dogovor.

Obama će razgovarati s Raulom Castrom, koji zemlju vodi od 2008. godine od kada je teško obolio Fidel Castro, s kojim se prvi čovjek SAD-a ne bi trebao na ovom putovanju susresti.

Posljednji put jedan je američki predsjednik posjetio Kubu 1928. godine, kada je u Bijeloj kući sjedio Calvin Coolidge.

Nakon najave o približavanju između Washingtona i Havane u prosincu 2014. godine, dvije zemlje ostvarile su diplomatske odnose u srpnju 2015.

Na Kubu s američkim predsjednikom putuje cijela obitelj, supruga Michelle i obje kćeri.