O ZABRANI “ZA DOM SPREMNI”: Prijedlog zakona najesen u Saboru – kaže Kraus

“Prije mjesec dana održali smo zadnji sastanak i zapravo je sve pripremljeno za unošenje zakonske odredbe u saborsku proceduru”, rekao je gostujući na N1 televiziji Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, govoreći o inicijativi za izmjenu Kaznenog zakona radi zabrane ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

!Na zadnjem sastanku smo se dogovorili da ćemo prije toga još tražiti od predsjedniak Vlade Andreja Plenkovića jedan sastanak na kojem bi sudjelovali svi predstavnici žrtava rasnih zakona NDH”, rekao je Kraus za N1 te dodao da se nada i vjeruje da će se o prijedlogu zakona u Saboru raspravljati najesen.

Sastanak s premijerom Plenkovićem Kraus očekuje ovih dana.

“Pismo je poslano prije nešto manje od mjesec dana. Vjerujem da bi u principu premijer Plenković mogao zastupati naše mišljenje, s obzirom na sve što iznosi i govori. Krajnje je vrijeme da krenemo s riječi na djela”, rekao je Kraus.

Najviše se govori o zabrani pokliča “Za dom spremni”, ali zakonom bi se trebalo zabraniti i isticanje ustaškog znakovlja, negiranje koncentracijskih logora…

“Ne bih diskutirao o visinama kazne. Bitno je da postoje zakonske odredbe i da se njih držimo i da budu ujednačene, a ne kao što se dešava da se negdje za ovakve događaje donose potpuno različite sudske odluke. Mislim da je osnovni problem ujednačenost kažnjavanja i pridržavanja zakona. A o visinama kazne ne bih diskutirao. Kazna kao kazna za ovakve stvari treba postojati”, rekao je Kraus.

Dodao je da pomaka po pitanju relativizacije povijesti ima, ali da je “ekstremna desnica je sve glasnija i glasnija”.

“Situacija je pozitivnija što se tiče pristupa toj neslavnoj prošlosti Hrvatske, ali s druge strane imate sve glasniju i glasniju desnicu koja negira zločine, napada uopće mogućnost donošenja zakonski odredbi”, naglasio je Kraus.