O TOME SE GOVORI: Zašto netko smije a netko ne smije vikati “Za dom spremni”?

Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu prema kojoj je pjevač Mario Roso, koji je otpjevao “Bojnu Čavoglave” s pozdravom “Za dom spremni” – kriv i mora platiti kaznu od 765 kuna te sudske troškove.

Izvor: Media servis

Roso je otpjevao “Za dom spremni” na 20. obljetnici Oluje u Makarskoj, a presuda dolazi nakon gotovo 30 godina postojanja i izvođenja “Bojne Čavoglave”. Policija sada tvrdi – nama odgovara jedinstvena sudska praksa. No, postavlja se i pitanje – možemo li uopće takvu praksu očekivati.

U obrazloženju presude piše kako je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” službeni pozdrav ustaškog pokreta i simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta. “Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave‘ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja”, piše u obrazloženju presude.

Ovom pravomoćnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud donio 13. lipnja ove godine te je prvostupanjskom sudu uručio 17. srpnja, nije kažnjen izvorni izvođač i autor “Bojne Čavoglave” Marko Perković Thompson. Iako je pravomoćna presuda u slučaju Roso uručena strankama još u srpnju ove godine, Visoki upravni sud još je nije i javno objavio. Da je presuda objavljena u trenutku kad je uručena strankama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska ne bi mogla tvrditi da ove godine neće podnositi kaznene prijave protiv Thompsona zbog izvikivanja ustaškog pokliča jer ne postoje pravomoćne presude iz kojih proizlazi da je to kažnjivo.

Podsjetimo da su i na proslavi Oluje prije desetak dana u Kninu isto uzvikivali pripadnici HOS-a. Policija ni tada ništa nije poduzela. A sada Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, kaže.
“Apsolutno nam odgovara jedinstvena sudska praksa. Kada dobijemo mišljenje Visokog prekršajnog suda mi ćemo naravno postupati isključivo i samo sukladno zakonu. Praksa je do sada bila da mi podnesemo kaznene prijave, ali bi sud te prijave odbacio. Mi ne ulazimo u odluke suda, sud je samostalan. Kako oni donesu odluku mi će tako i postupati u budućnosti”, rekao je Ćelić.

Novinare su zanimali kriteriji kojima se u takvim slučajevima vodi policija.

“Mi smo postupali sukladno zakonu, podnosili smo prijave. Međutim, sud ih je odbacivao u određenim slučajevima – s obzirom na vrijeme i na mjesto samog prekršaja. Mi smo sukladno toj sudskoj praksi vidjeli da u nekim slučajevima nema elemenata prekršaja, a ukoliko nema elemenata nismo podnosili prijave”, dodao je.

Hoće li ta presuda dovesti do ujednačene sudske prakse pitali smo odvjetnika Branka Šerića.

“Neće se ništa popraviti situacija što se tiče donošenja tih i takvih, da tako kažemo, svakakvih presuda prvostupanjskih prekršajnih sudova. Ova odluka Visokog prekršajnog suda ništa ne znači ako predmeti ne budu dolazili pred taj sud. Kod nas ne postoji sustav presedana kao u anglosaksonskom pravu. I dalje nakon možebitne prijave od strane policije neki od prvostupanjskih prekršajnih sudova mogu donositi i oslobađajuće i osuđujuće presude”, smatra Šerić.

Rekao je Šerić za Media servis te dodao. “U pitanju je, usuđujem se tvrditi, voluntarizam policije koja će nekoga prijaviti, a nekoga neće prijaviti. A kad nekoga prijave onda odluče da se neće žaliti na oslobađajuću presudu jer – zna se stajalište sudova. To nije ispravan put. Ako već goni, a treba zauzeti stav da to treba goniti i prijavljivati, onda treba uložiti žalbu i ne sumnjam da će Visoki prekršajni sud odlučivati na tragu te svoje postojeće presude”, dodao je.

Na istom tragu je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. “Ne možemo govoriti o ujednačenoj sudskoj praksi ako se policija ne žali na oslobađajuće odluke na Visokom prekršajnom sudu koji onda donosi odluku i na taj način ujednačava sudsku praksu”, rekla je Vidović za Media servis.

Evo što kaže oporba. Rajko Ostojić, SDP. “Mislim da će napokon ta odluka Visokog suda biti putokaz kako će se dalje postupati u sličnim situacijama. Dobro je da je aktualna predsjednica shvatila da to nije stari hrvatski pozdrav. Nadam se da neće promijeniti svoje mišljenje kao što ga mijenja svakih petnaestak dana, ali to je užasno važno jer ono što je napravila NDH preko Rimskih ugovora je najveća izdaja u povijesti hrvatskog naroda”, rekao je Ostojić.

Komentiraj