O TOME SE GOVORI: Zašto cijene povrća lete u nebo?!

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Već dugo nema nižih cijena na tržnicama, posebno ne kada je riječ o povrću. I kada se činilo kako će cijene pasti s dolaskom jeseni, one i dalje divljaju.

Tako poskupljuje dnevna prehrana, ali i pripremanje zimnice, jer cijene rajčice, patlidžana, rog paprike i babure i dva puta su veće od lanjskih kada su se cijene tog povrća kretale od 5 do 7 kuna.

Na Jarunskoj tržnici su tako zabilježeni i rekordi po visokim cijenama, jer su se paprika rog i paprika babura prodavale po nevjerojatnih 25 kuna za kilogram, a rajčica šeri koja se donedavno mogla pronaći i za 10 kuna, sada je dvostruko skuplja. Visoke su cijene i u trgovačkim lancima.

Miro Pupić Bakrač, glasnogovornik Zagrebačkih tržnica, tako za Jutarnji list kaže kako nitko od odgovornih ne može “niti je to njihov posao utjecati na kretanje cijena na tržnicama koje ovise o ponudi i potražnji”.

Voditelj Zelene tržnice na kojoj uzgajivači prodaju trgovcima svoje povrće Josip Kakuk pak kaže: “Da, cijene su ove godine gotovo dvaput veće nego lani i kod nas na Zelenoj. Razlog je veliki nedostatak robe od početka rujna. Proizvođači kažu kako je do problema došlo zbog lošeg sjemena koji su neki sijali, neki se žale na bolesti koje su napale baburu, a puno je povrćara i odustalo od proizvodnje i zaorali su svoje nasade nezadovoljni prodajnom cijenom”.

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača povrća Hrvoje Grgurić, potvrđuje te navode: “Dio proizvođača požalio mi se kako na našem tržištu nisu mogli pronaći dovoljno kvalitetnih preparata za zaštitu paprike. Proizvodnja je smanjena i dijelom zbog problema s nedostatkom radne snage za rad oko povrća, a od sadnje većih količina mnogi su odustali jer nemaju stabilnu cijenu koja im garantira isplativost”.

Povrćari navode još jedan veliki razlog, a to je suša koja je ljetos poharala pola Europe. Zato na tržištu Njemačke završavaju brojni viškovi koji bi inače bili prodavani i u Hrvatskoj, ali po manjoj cijeni.