O TOME SE GOVORI: Zašto bi Luka Modrić mogao postati i uspješan trener?

U razgovoru za talijansku Gazzettu dello Sport, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić govorio je među ostalim i o svojoj budućnosti, o svom uvjerenju da u nogama ima još najmanje dvije prave klupske sezone, za vrijeme kojih bi bio na dispoziciji i nacionalnoj momčadi.

Izvor: Media servis

Igračku bi karijeru Luka želio završiti u madridskom Realu za koji je odigrao 333 utakmice u nepunih osam sezona, a potom i položiti ispite na trenerskoj akademiji. O trenerskoj karijeri za Gazzettu je Modrić govorio u kontekstu hrvatske reprezentacije, koja za njega predstavlja “nešto iznad nogometa” i posebna je čast biti njezin dio – kao igrač ili kao trener. U budućnosti vrhunskog nogometa, (trenerskim očima gledano) on vidi “dominaciju brzih igrača” – igrača koji brzo trče, brzo razmišljaju i brzo donose odluke.

Neovisno o tome, vidi li ili ne vidi Real našeg 34-godišnjeg kapetana u bijelom kraljevskom dresu još dvije sezone, mi ga svakako vidimo u reprezentaciji na Europskom prvenstvu sljedeće godine i još dalje od toga. A kada objesi kopačke o klin i posveti se trenerskoj edukaciji, Luka Modrić čiji su motivi igranja za Vatrene bili oduvijek ispunjeni velikim ponosom, s istim će ponosom (ako tako odluči) sjesti jednoga dana na klupu reprezentacije kao trener. Ali neće postati trener hrvatske reprezentacije (ili nekog elitnog kluba) zato što je nekada bio karizmatični kapetan i najbolji igrač u vrijeme najvećih uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa, niti zato što je 2018. proglašen najboljim nogometašem svijeta, nego zato što Modrić jednostavno ima sve što je potrebno, da jedan vrhunski igrač postane i vrhunski trener. Neki drugi nogometaši, možda i veći igrači od Modrića, to jednostavno nemaju.

Modrićev je nogometni motiv jedna konstanta, unutarnjeg je porijekla i nema mnogo veze sa novcima, nagradama ili protivnicima. Nogomet je za Modrića ponajprije ljubav, strast i užitak. Nogomet mu je sve dao, pa Luka ima potrebu vratiti mu što više može. Potpuno je posvećen nogometu, i njegova profesionalnost na terenu i izvan terena uzorna je. Prošao je trnovit put do uspjeha marljivo radeći na sebi i vjerujući u sebe kada ga drugi nisu (ponajprije zbog krhke građe) prepoznali. To ga je vjerojatno učinilo “najboljim kada je najteže”. Kao “najbolji igrač svijeta na sredini terena”, Luka Modrić zna što znači pametno voditi i organizirati igru, i kako učiniti suigrače oko sebe boljima.

On je gotovo cijelu svoju (nevjerojatnu!) karijeru, kao playmaker bio produžena ruka trenera na terenu, “nogometaš s retrovizorom u glavi koji predviđa svaki protivnikov pokret” (Slaven Bilić), koji nogomet čini tako jednostavnim, a to mogu samo rijetki – oni najbolji. Taktički discipliniran, situacijski inteligentan i kreativan, trkački neumoran, odličnog osjećaja za promjenu ritma igre, Luka je, kako je napisao jedan kroničar AS-a, “motor Reala u pokeru osvojenih Liga prvaka”.

Njemu je momčad uvijek bila važnija od vlastite promocije, a to je jako važna odlika za igrača koji namjerava sutra sjesti na trenersku klupu. Nogomet je, tako kažu, igra koja nepogrešivo otkriva karakter čovjeka. Luka je rođeni vođa i dirigent na terenu, “s urođenim darom za pronalaženje načina kako se nametnuti u igri” (Stjepan Deverić), krasi ga čvrst karakter i pobjednički mentalitet, ali istovremeno i skromnost, staloženost te nesklonost bilo kakvoj euforiji. Uvijek je čvrsto na zemlji, realan je i odmjeren u izjavama.

Jedan od rijetkih iz društva nogometnih veličina svjetske klase, koji ima baš sve što je potrebno za karijeru uspješnog vrhunskog trenera.

Komentiraj